TBS met dwangverpleging geëist voor schriftelijke bedreiging via Facebook

Voor de rechtbank in Assen stond vandaag een verdachte terecht voor een schriftelijke bedreiging. Deze verdenking valt in het Wetboek van Strafrecht niet in de categorie van zwaarste misdrijven, maar toch hoorde de verdachte TBS met dwangverpleging tegen zich eisen. In deze zaak heeft het Openbaar Ministerie in de strafeis de nadruk gelegd op het voorkomen van verdere geweldsescalaties in de toekomst.

De verdachte, een 50-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van een aantal forse bedreigingen via Facebook, waaronder meerdere bedreigingen met de dood. Uitlatingen die op zich al beangstigend zijn maar die het slachtoffer in deze zaak doodsangsten aanjagen. De verdachte is in 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden voor zware mishandeling met voorbedachte rade van dit zelfde slachtoffer.

Op basis van alle beschikbare informatie over de persoon van de verdachte kan het Openbaar Ministerie concluderen dat verdachte een behandeling nodig heeft. Zonder een behandeling achten deskundigen het risico op recidive hoog, een risico dat niet genomen mag en kan worden gezien de aard van de doodsbedreigingen zoals die tijdens de zitting aan de orde zijn gekomen en in de context van zijn eerdere veroordeling.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.