OM wil gevangenisstraf met TBS voor moord op moeder in Nijmegen

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van vijf jaar en TBS met voorwaarden geëist tegen een 51-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt verdacht van het doodsteken van zijn 74-jarige moeder op 5 februari 2019.

Hoger beroep

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van zeven jaar vanwege doodslag. Tegen dat vonnis ging het OM in hoger beroep. Volgens het OM moet de verdachte een TBS-behandeling met voorwaarden krijgen. Daarnaast vond de officier van justitie dat er sprake was van moord.

Moord
De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), ziet net als de officier van justitie voldoende redenen om het doodsteken van de moeder te kwalificeren als moord. Volgens de AG zijn er aanwijzingen dat het is gebeurd met voorbedachte raad.

112
Verdachte woonde bij zijn moeder. Hij had zeer veel moeite met haar veranderende gedrag, mogelijk veroorzaakt door dementie. Nadat zij klaagde over een TV die in haar ogen programma’s constant herhaalde, stak de man haar drie keer met een mes. Daarna belde hij 112 en vertelde de man dat hij zijn moeder had vermoord.

Oud geweer
Onder meer omdat de verdachte een oud geweer had en heeft overwogen dat die te oud was om te gebruiken, ziet de AG de voorbedachte raad in het handelen bewezen. “Er was geen sprake van een opwelling, dus is er geen sprake van doodslag maar van moord.”

TBS met voorwaarden
De reclassering adviseert in een maatregelenrapport de verdachte TBS met voorwaarden op te leggen. Dat zou betekenen dat hij tijdens de duur van deze maatregel behandeling en begeleiding zal krijgen om te leren omgaan met zijn problemen en/of stoornissen.

Het Gerechtshof doet op 30 januari om 14:00 uur uitspraak.