Mishandeling in ggz-instelling en op openbare weg: OM eist tbs met dwangverpleging

Een 38-jarige man uit Eindhoven stond vandaag terecht voor meerdere mishandelingen en het bedreigen van een zorgmedewerker. De mishandelingen vonden plaats in de ggz-instelling waar hij verblijft en ook op de openbare weg. Het OM eist ongemaximeerde tbs met dwangverpleging tegen de man.

De man verblijft al lange tijd in een ggz-instelling vanwege zijn psychische gesteldheid. Eerder is hij al veroordeeld voor mishandeling van een politieambtenaar en drugsdelicten. Vandaag moest de man zich verantwoorden voor het bedreigen en mishandelen van twee zorgmedewerkers en een mede-cliënt. Eén zorgmedewerker liep daardoor zichtbaar letsel en een hersenschudding op. Daarnaast zou de man, schijnbaar uit het niets, twee voorbijgangers op straat zwaar hebben mishandeld. Een van hen, een 72-jarige vrouw, loopt daarbij een gebroken pols op.

Ingrijpende gevolgen

De officier van justitie sprak tijdens de zitting over de ingrijpende gevolgen van de mishandeling voor de slachtoffers: “Een zorgmedewerker heeft een tijdlang niet kunnen werken en een ander zegt in ruim 20 jaar dienst nooit zo bang te zijn geweest. De bejaarde vrouw die door de verdachte uit het niets werd mishandeld heeft daar tot de dag van vandaag fysiek en mentaal last van.”

Niet toerekeningsvatbaar

Het OM acht mishandeling bewezen, maar oordeelt ook dat de verdachte niet toerekeningsvatbaar was toen hij de feiten beging. Lang verblijf in de ggz-instelling heeft niet geleid tot vermindering van zijn psychische problematiek of het risico op agressief gedrag. Bovendien heeft de man geen ziekte-inzicht en is hij niet gemotiveerd om zich te laten behandelen. De kans op herhaling is daarom groot. Gelet op alle feiten eist het OM ongemaximeerde tbs met dwangverpleging in deze zaak. De rechter doet uitspraak op woensdag 27 maart.