OM eist 4 jaar cel tegen terugkeerster

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een gevangenisstaf van 4 jaar geëist tegen een 25-jarige vrouw die eind 2019 terugkeerde uit het strijdgebied van IS. Zij stond terecht vanwege deelname aan een terroristische organisatie en het bevorderen en voorbereiden van terroristische misdrijven.

De vrouw reisde als minderjarige in 2013 naar Syrië om daar met een jihadstrijder te trouwen. Op een laptop en een geheugenkaart die zij voorafgaand aan haar reis gebruikte trof de politie afbeeldingen aan van de gewelddadige jihad, strijders met automatische wapens en chatberichten over trouwen en bruidsjurken.

Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket heeft de vrouw zich verdiept in de strijd in Syrië en zich vereenzelvigd met het jihadistische gedachtengoed. Hij verwees haar verklaring dat ze naar Syrië was gegaan om vluchtelingen en weeskinderen te helpen als ongeloofwaardig naar het rijk der fabelen.

De vrouw trouwde in  2013 inderdaad met een Belgische IS-strijder. Uit chats is gebleken dat zij in Syrië met een automatisch vuurwapen aan het schieten was met haar man en eten kookte. Op Facebook plaatste zij berichten en afbeeldingen die de gewapende strijd verheerlijken. Ook maakte zij met andere vrouwen deel uit van een appgroepje, dat diende als online marktplaats voor onder meer vuurwapens en telefoons.

De officier van justitie beschreef voor de rechtbank hoe de vrouw de gewapende strijd steunde door de zorg voor haar man, zoals van haar als IS-vrouw werd verwacht. Verder staat het volgens het OM vast dat zij propaganda maakte voor IS en daarmee vrouwen heeft aangemoedigd naar het kalifaat te komen of er te blijven.

Hogere straf

De vrouw heeft bijna zes jaar deelgenomen aan IS en is deze terroristische organisatie tot het einde toe trouw gebleven. Daarom wilde de officier van justitie een hogere straf eisen dan in eerdere zaken tegen uitreizigsters. Inmiddels is ook het Nederlanderschap van de vrouw ingetrokken.

De Rotterdamse rechtbank doet op 18 maart uitspraak.