OM eist vrijspraak in onderzoek naar deelname terroristische organisatie

Het Landelijk Parket heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam vrijspraak geëist tegen een 25-jarige verdachte uit Syrië die terechtstond op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Ahrar al-Sham in Syrië.

Niet bewezen

Het OM had hem ten laste gelegd dat hij zich tussen 1 januari 2013 en 31 december 2016 schuldig zou hebben gemaakt aan deelname aan de terroristische strijdgroep Ahrar al-Sham. Aanleiding daarvoor was een aantal afbeeldingen waarop hij met een wapen staat en een introductietekst op een Facebook-account van verdachte, waarin staat dat de verdachte voormalig soldaat is geweest.

Dat hij daadwerkelijk heeft gevochten blijkt niet uit het dossier. Wel volgt daaruit volgens de officier van justitie dat hij een aantal keren in 2015 de wacht heeft gehouden ten dienste van Ahrar al-Sham.

Maar dat alleen is niet genoeg om tot een bewezenverklaring te komen van deelname aan een terroristische organisatie. Bewezen moet worden dat de verdachte ten tijde van het deelnemen wist dat het oogmerk van Ahrar al-Sham het plegen van terroristische misdrijven was.

Het gevoerde verweer van de verdediging daarop sloot aan bij de motivatie van het OM op zitting, in tweede instantie, vrijspraak te eisen. De officier van justitie kon niet langer buiten redelijke twijfel uitsluiten dat verdachte destijds (een aantal keren) heeft meegedaan met Ahrar al-Sham en er tóen enkel van uitging dat die organisatie de bevolking beschermde tegen de gruwelijkheden van het regime van Assad. Dat is echter onvoldoende om daaraan te koppelen dat hij wist van het oogmerk van Ahrar al-Sham tot het plegen van terroristische misdrijven. Die wetenschap blijkt in dit geval evenmin uit zijn handelingen, het aantal keren wachtlopen. Dat hij eventueel later de ware aard van Ahrar al-Sham wél heeft geweten doet er naar de mening van het OM niet toe.

Uitspraak

De rechtbank heeft het onderzoek ter terechtzitting gesloten en doet op 11 maart om 13:00 uur uitspraak.