Hoofdverdachte witwasonderzoek komt naar Nederland

Een 59-jarige man komt vandaag naar Nederland om het restant van in Thailand opgelegde gevangenisstraf uit te zitten in Nederland. De man werd in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar voor witwassen. Hij zat daar sinds 2014 vast.

WOTS

De man startte vorig jaar een WOTS procedure (Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen) om naar Nederland te kunnen komen.

De Thaise autoriteiten hebben ingestemd met de overdracht van de aan hem opgelegde straf aan Nederland. De man zal het restant van zijn straf, dat door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is omgezet naar Nederlandse maatstaven, uitzitten in een Nederlandse cel.

Nu de verdachte naar Nederland komt, kan de strafzaak in Nederland verder plaatsvinden in zijn aanwezigheid. De man is een van de hoofdverdachten in een lopend onderzoek van het arrondissementsparket Zeeland-West-Brabant naar de financiering rondom de coffeeshops van The Grass Company. Het onderzoek richt zich onder andere op belastingfraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van meer dan 20 miljoen euro. Binnenkort wordt de voormalig Tilburger als verdachte verhoord in de lopende strafzaak. Het OM heeft de (raadkamer) van de rechtbank Zeeland-West-Brabant verzocht om vervolgzittingen te plannen.