Flitspalen

De bekendste methode voor het controleren van de snelheid is de flitspaal. Flitspalen kunnen handhaven op overtredingen van de snelheid én rijden door rood licht.

Het Openbaar Ministerie bepaalt waar flitspalen staan, in samenspraak met wegbeheerders en de politie.

Verkeersveiligheid

Een flitspaal wordt niet zomaar neergezet. Dit wordt bepaald na een analyse van de verkeersveiligheid:

  • Hoeveel en wat voor soort ongevallen zijn er geweest?
  • Hoe hoog is het percentage overtredingen: hoeveel mensen rijden er te hard?
  • Past de maximum snelheid bij de weg?
  • Kan de inrichting van de weg veranderd worden zodat er minder hard wordt gereden?
  • Is de maximum snelheid voldoende duidelijk?

Is duidelijk dat door een flitspaal het aantal ongelukken kan verminderen? Dan kan het Openbaar Ministerie beslissen een flitspaal neer te zetten. Dit gebeurt in overleg met de politie en de wegbeheerder (meestal de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat). Wegbeheerders kunnen een verzoek indienen voor het plaatsen van een flitspaal. Dit verzoek wordt getoetst aan bovenstaande punten, die ook in het beleidskader flitspalen (zie onderaan deze pagina) staan. Vindt u ergens een verkeerssituatie niet veilig? Neem dan contact op met de wegbeheerder.

Digitale flitspaal

Alle flitspalen in Nederland zijn digitaal. De flitspaal verstuurt overtredingsgegevens digitaal naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

De tijd tussen de overtreding en de bekeuring op de deurmat, is meestal slechts enkele dagen. Flitsfoto's kunnen worden opgevraagd bij het digitaal loket van het CJIB.