Fataal ongeluk omdat vrachtwagenchauffeur fietser niet heeft gezien

Bij een tragisch ongeluk in Den Haag kwam op 26 november 2018 een 14-jarige jongen om het leven. Een afslaande vrachtwagen reed hem aan, waardoor de jongen onder het voertuig terecht komt. In de rechtbank vroeg de officier van justitie zich vrijdag af waarom de chauffeur de fietser niet heeft gezien.

De chauffeur die terecht staat, een 36-jarige Leidenaar, was die ochtend in Den Haag op weg om een lege container af te leveren. Aan het eind van de Soestdijksekade moest hij rechtsaf, de Loosduinsekade op. Bij het naderen van de kruising zag hij geen verkeer om hem heen, zegt hij. Waar de jongen op de fiets vandaan kwam, weet hij niet.

Toen hij de bocht om ging, merkte hij wel dat het mis was. De chauffeur voelde dat hij iets raakte en zette daarop zijn vrachtwagen stil. Pas toen hij uitstapte, zag hij voor het eerst de fiets en de jongen.

Aanrijding

In zijn herinnering liet de chauffeur zijn wagen uitrollen en ging hij in een min of meer vloeiende beweging door de bocht om. De tachograaf laat echter zien dat hij enige tijd stil heeft gestaan bij het stoplicht. Een bromfietsster die achterop kwam rijden, zag ook hoe de vrachtwagen voor het rode licht stond, met de fietser ernaast.

Toen het licht op groen sprong, zag ze het ongeluk gebeuren. Ze snelde naar de jongen toe, samen met de chauffeur en verschillende omstanders. Maar meteen was duidelijk dat de jongen was overleden.

Fietser was zichtbaar

Uit onderzoek blijkt dat de fietser in de spiegels duidelijk te zien moet zijn geweest voor de chauffeur. Dat hij de jongen niet heeft opgemerkt, toont volgens het Openbaar Ministerie aan dat hij niet of onvoldoende in die spiegels heeft gekeken.

Mogelijk speelt hierbij mee dat de chauffeur op dat moment aan de telefoon was met zijn werkgever. Weliswaar handsfree, maar tijdens de rit werd alvast de planning voor de rest van de dag doorgenomen. Mogelijk heeft dat te veel aandacht opgeëist.

Niet de eerste keer

De officier van justitie benadrukte op zitting dat de zaak grote impact heeft op de nabestaanden en dat geen enkele uitkomst in de rechtbank recht zal doen aan het verlies. "Verdachte heeft dit natuurlijk ook niet gewild", voegde hij daaraan toe. "Maar het is wel gebeurd. En het is niet de eerste keer."

In 2005 was verdachte ook betrokken bij een ongeluk met fatale afloop, ook toen in zijn vrachtwagen. En in 2015 werd hij door de rechter veroordeeld omdat zijn lading niet goed gezekerd was. Deze zaken zijn te lang geleden om nog mee te mogen tellen in de huidige strafzaak. "Maar het laat toch zien dat verdachte het niet altijd even nauw neemt met de noodzakelijke voorzichtigheid in het verkeer", aldus de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie eiste 240 uur werkstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. Daarnaast zou de schadevergoeding aan de nabestaanden moeten worden toegekend. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.