Motorrijder veroordeeld voor levensgevaarlijke rit op N18

Een 37-jarige man uit Hengelo, die op 22 juni 2023 beelden online plaatste waarop hij met zijn motor met bijna 300 kilometer per uur over de N18 rijdt, hoorde vandaag een gevangenisstraf van vier weken en een rijontzegging van zes maanden tegen zich eisen. ‘’Verdachte heeft met zijn handelen niet alleen zichzelf, maar ook andere verkeersdeelnemers in levensgevaar gebracht. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn handelen en ik maak me zorgen of verdachte de ernst van de feiten inziet, en dit niet nog een keer kan gebeuren. Daarom moet er een forse reactie volgen’’, zo motiveerde de officier van justitie vandaag de eis voor de politierechter in Zutphen.

Het filmpje dat op Dumpert verschijnt, toonde volgens de officier van justitie een motorrijder die lak lijkt te hebben aan de verkeersregels: ‘’De motorrijder rijdt met een dashboardsnelheid van bijna 300 km/u waar 80 is toegestaan, maakt wheelie’s en haalt meerdere voertuigen op zeer hoge snelheid in.’’

De officier prees het politiewerk. Op het filmpje is de weerspiegeling van de specifieke helm die de motorrijder draagt te zien in het dashboard. Via een openbare Facebookgroep van het merk van de motor komt de politie uit bij een bericht van de man, die vervolgens via een zoekslag bij de RDW wordt opgespoord. Op 27 juni 2023 worden zijn motor, twee helmen zijn telefoon in beslag genomen. Op de  telefoon wordt nog een tweede filmpje aangetroffen, dat opgenomen is kort na het filmpje dat op Dumpert is geplaatst. Op dit tweede filmpje zijn ook forse snelheidsovertredingen en inhaalmanoeuvres over een doorgetrokken streep te zien. De politie stelt met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ vast dat deze beelden zijn gemaakt met de mobiele telefoon van verdachte. Daarnaast zijn er nog chatgesprekken aangetroffen waarin de verdachte tegen vrienden vertelt dat hij de motorrijder op het Dumpert filmpje is.

Hoewel de verdachte op zitting ontkende dat hij degene was die de motor bestuurde, was de officier van justitie van oordeel dat alle onderzoeksresultaten voldoende wettig en overtuigend bewijs opleveren en dit is een overtreding van artikel 5 uit de Wegenverkeerswet: ‘’Het gaat dan om rijgedrag waardoor welbewust zeer gevaarlijke situaties zijn ontstaan, die uiteindelijk zonder ernstige gevolgen zijn gebleven. In deze zaak is sprake van zeer forse én lange overschrijding(en) van de maximumsnelheid, met hele hoge snelheid inhalen, inhalen over een dubbel doorgetrokken streep en over een puntstuk, het maken van wheelie’s en geen richting aangeven. Daarnaast wordt de rit ook nog voor verdachte gefilmd. De cumulatie en langdurigheid van de overtredingen - en het feit dat verdachte geen acht slaat op andere verkeersdeelnemers - maakt dat de verkeersregels in ernstige mate zijn geschonden’’, aldus de officier van justitie.

‘’Het is evident dat door het rijgedrag van verdachte levensgevaarlijke situaties konden ontstaan. Bij deze bizarre snelheden is de reactietijd en de remweg zo groot dat de bestuurder moet anticiperen op gebeurtenissen die minimaal op 297 meter voor zijn motorfiets plaatsvinden. Ook kunnen andere weggebruikers – die bijvoorbeeld de weg opdraaien – dergelijke snelheden onvoldoende inschatten.’’
Alles afwegend vond het OM alleen een gevangenisstraf van vier weken en een rijontzegging voor de duur van zes maanden passend.

De politierechter vond het alternatieve scenario dat een andere persoon de motor heeft bestuurd ongeloofwaardig en kwam tot een veroordeling. Maar vanwege het gevaar op herhaling legde de politierechter een deels voorwaardelijke straf met een proeftijd van twee jaar op. De man werd veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De motor werd verbeurd verklaard.