In hoger beroep hogere straffen geëist wegens ‘Leuthse voetbalrellen’

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep 120 uur werkstraf plus drie maanden voorwaardelijke celstraf, 100 uur werkstraf plus één maand voorwaardelijke celstraf en 60 uur werkstraf geëist tegen drie verdachten die betrokken waren bij voetbalrellen in Leuth op 8 november 2015.

Op de bewuste dag was er in Leuth een voetbalwedstrijd tussen een voetbalclub uit die plaats tegen een club uit Renkum. Leuth won de wedstrijd met 3-2. Na afloop zochten vier spelers van de club uit Renkum de confrontatie met supporters van de voetbalclub uit Leuth. Vier supporters werden mishandeld. Ze werden geduwd en geslagen en geschopt op hoofd en lichaam. Een aantal slachtoffers hield tijdelijk letsel over aan het geweldsincident. Doordat de verdachten hun wedstrijdshirtjes met rugnummers nog aan hadden konden ze snel worden herkend.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot werkstraffen van 80 uur (eenmaal deels voorwaardelijk) en een werkstraf van 40 uur.

Hogere straffen dan door de rechtbank opgelegd doen meer recht aan de aard en wijze geweld, zo betoogde de advocaat-generaal. “Het geweld tegen de supporters langs de zijlijn vond plaats in het openbaar. Het bestond uit uiteenlopende geweldshandelingen en vond plaats binnen een ongestructureerd mogelijk spontaan samenwerkingsverband met een eigen gewelddadige dynamiek. Gezien de afgelegde getuigenverklaringen en camerabeelden is wettig en overtuigend te bewijzen dat de verdachten een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het gepleegde openlijke geweld. Ook bij het amateurvoetbal moet hard worden opgetreden tegen voetbalgerelateerd geweld. Daarom is aansluiting gezocht bij de straffen die worden opgelegd aan voetbalhooligans in het betaalde voetbal.”

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.