OM eist gevangenis- en werkstraffen voor brandstichting met rookpotten wedstrijd PSV- Ajax

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vanmiddag voor de rechtbank in Den Bosch werk- en gevangenisstraffen geëist tegen vier mannen die terecht staan voor het in vereniging opzettelijk brand stichten op de tribune van het PSV stadion door rookpotten aan te steken tijdens de wedstrijd PSV-Ajax op 23 april 2017. Daardoor is gemeen gevaar voor goederen en personen ontstaan.

Tegen de 30-jarige man uit Nuenen die het OM ziet als de organisator, eist de officier 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk. Zijn rechterhand, de 23-jarige man uit Nuenen, moet als het aan het OM ligt, 8 maanden de cel in waarvan 4 voorwaardelijk. De 44-jarige man uit Nuenen en de 43-jarige man uit Waalre zouden 240 uur taakstraf moeten verrichten en daarbij is een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden geëist.

“Het is echt kwalijk als er onder het mom van het fan-zijn rellen plaatsvinden, en de fans van de tegenstander of de politie wordt belaagd. Of zoals in dit geval, de wedstrijd - op zijn zachtst gezegd -wordt vergald voor echte fans, door wangedrag tijdens een wedstrijd met alle risico’s van dien. Dan ben je wat mij betreft geen fan meer, dan ben je een hooligan tegen wiens wangedrag hard opgetreden dient te worden, om te zorgen dat de echte fans ongestoord van de sport kunnen blijven genieten,” zo opent de officier van justitie haar betoog.

Rookpotten

Tijdens de wedstrijd PSV-Ajax, (waarbij zo’n 35.000 toeschouwers aanwezig zijn) worden er 13 rookpotten op de tribune van vak U afgestoken. Dat gaat gepaard met een vlam en vuur uit de rookpot. Boven vak U bevindt zich het familievak waar ouders met kinderen zitten. Na het aansteken van de rookpotten ontstaat er een enorme zwarte rookwolk die zich met name in het familievak verspreidt. Hierdoor ontstaat er paniek en de mensen proberen weg te komen met grote risico’s voor verdrukking. Ook ademen mensen de zwarte rook in waardoor zij geïrriteerde ogen en luchtwegen krijgen.

Gecoördineerde actie

Wat het OM betreft gaat het hier om een geplande actie, waarbij de fouillering omzeild is door de rookpotten van te voren in het spelershome neer te leggen. Dat spelershome was vervolgens weer vanuit het stadion na fouillering vrij te bereiken. Uit analyse van de camerabeelden is gebleken dat de 23-jarige en de 30-jarige verdachten uit Nuenen voor de wedstrijd het supportershome in komen lopen, beiden met een tas in hun hand. Zij lopen samen het damestoilet op en blijven daar zo'n twee minuten binnen. Zonder tassen verlaten zij vervolgens de wc. Tijdens de rust zijn beide mannen weer bij datzelfde damestoilet te zien waar ze andere supporters naar zich toe roepen. Buiten beeld van de camera vindt dan vermoedelijk de verdeling van de rookpotten plaats onder de andere verdachten. Op de beelden is duidelijk te zien dat een aantal de plek verlaten met een rond voorwerk ter grootte van een rookpot in hun jaszak. In de tweede helft wordt dan een spandoek over het publiek getrokken waaronder op dat moment de rookpotten worden aangestoken.

Gevaarzetting

Ook al is het daadwerkelijk aansteken van de rookpotten niet te zien, het OM acht op basis van de beelden waarop de verdachten zijn geïdentificeerd, te zien is dat ze de rookpotten in handen of zakken hebben en het afgaan van de rookpotten in hun directe omgeving, wel degelijk bewezen dat zij een wezenlijk aandeel hebben in deze actie.

“Zij hebben willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard dat er brand zou kunnen ontstaan, met alle risico’s van dien. Er is paniek ontstaan naar aanleiding van het handelen van de verdachten. Er werd gelopen en geduwd naar de uitgang. Er hadden levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Helemaal omdat het vak dat het meeste last ondervond van de rook, van de gevolgen van de brandstichting, het familievak betrof. Een vak met veel, deels jonge kinderen, die extra kwetsbaar zijn in dit soort situaties en meer dan wie ook het risico lopen verdrukt te worden of letterlijk onder de voet gelopen, “ aldus de officier.

De officier vindt dat de feiten en de gelopen risico’s zodanig ernstig zijn dat tegen de organisator en zijn rechterhand een onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet worden geëist: “Op dergelijk gepland, welbewust en berekenend handelen, met zo’n gevaarzetting in een voetbal gerelateerde context, moet wat mij betreft een gevangenisstraf volgen.”

Morgen staan nog drie verdachten voor de rechter voor dezelfde feiten. Een achtste verdachte zal zich later moeten verantwoorden.

De rechtbank doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.