OM eist forse taakstraf tegen vier AZC-relschoppers

Taakstraffen van 160 uur geëist tegen de vier verdachten.

Terwijl op 18 januari 2016 in het gemeentehuis van Bernheeze de raadsvergadering over de komst van een AZC plaatsvond, liep buiten op het plein een demonstratie uit de hand. De situatie was zelfs voor de getrainde leden van de Mobiele Eenheid zeer beangstigend, omdat ze lange tijd door een grote groep werden bekogeld. Vier verdachten stonden terecht voor het (openlijk) geweld tegen ME-ers. Het OM Oost-Brabant eiste tegen de vier verdachten 160 uur werkstraf.

Punt gemaakt

De demonstratie was daarvoor rustig verlopen en één van de organisatoren riep op tot het beëindigen ervan. Op dat moment groepeerden zich o.a. jongeren met capuchons en sjaals voor hun gezichten. Er werd vuurwerk en eieren naar de gevel van het gemeentehuis gegooid. Het bordes van het gemeentehuis werd bestormd door een grote groep demonstranten. Er werd met vuisten en stokken op de ramen geslagen en men bleef gooien met zwaar vuurwerk. Hierop werd besloten om de Mobiele Eenheid in te schakelen. Toen keerde het geweld zich richting de Mobiele Eenheid.

Impact

De mate van geweld was enorm. Bijna een uur lang werden de leden bestookt met gevaarlijk en illegaal vuurwerk, stenen, stokken en zelfs een jerrycan met een brandende lap stof. Ze stonden doodsangsten uit tegenover de veel grotere groep geweldplegers. Ook de personen binnen in het gemeentehuis zaten in een extreem beangstigende situatie.

Geen enkel begrip

Drie verdachten konden ter plekke worden aangehouden en zijn reeds berecht. De vier verdachten van vandaag konden later worden herkend naar aanleiding van de beelden. Een van de mannen is de persoon die de brandende jerrycan gooide en een van de verdachten zou naast het plegen van openlijk geweld een zaklamp van de politie hebben gestolen. Door de lange tijd tot de berechting, matigde de officier van justitie de eis. Maar zij trok zwaar aan het feit dat het recht om je mening te uiten en te protesteren tegen de plannen van de gemeente omsloeg in genadeloos geweld. De officier eiste ook vergoeding van de schade voor vier slachtoffers.