Onvoorwaardelijke celstraffen geëist voor voetbalrellen: “barbaars gedrag”

Op woensdag 22 mei 2019 werd in stadion De Vliert in ‘s-Hertogenbosch een belangrijke voetbalwedstrijd gespeeld. FC Den Bosch speelde in de play-offs voor toegang tot de Eredivisie tegen Go Ahead Eagles uit Deventer. Wat een gezellige voetbalavond had moeten worden, liep uit op een massale veldslag. Vandaag stonden veertien relschoppers voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onvoorwaardelijke celstraffen: "Het gooien met putdeksels en andere voorwerpen richting agenten en paarden, het slaan met riemen en het vernielen van politievoertuigen is barbaars gedrag."

De wedstrijd zelf verliep nagenoeg probleemloos. In de laatste minuut scoorde Go Ahead Eagles echter, waardoor FC Den Bosch uitgeschakeld werd en een kans op promotie misliep. Op dat moment sloeg de sfeer om. Supporters van FC Den Bosch bedekten bij het verlaten van het stadion hun gezichten, deden hun capuchons op en probeerden bij de supporters van Go Ahead Eagles te komen. De supporters uit Deventer moesten door de politie naar bussen worden begeleid en zijn onder politiebegeleiding vertrokken.

Confrontaties

Het waren vervolgens de agenten die het moesten ontgelden: "Ze kregen van alles naar hun hoofd geslingerd. Van putdeksels, stenen, tot fietsen, dranghekken en vuurwerk. Men trok de riem uit de broek en sloeg ermee richting politieagenten, richting paarden en richting voertuigen. Er werd gescholden, gedreigd en gespuugd. Er werd geprobeerd de ruiters van hun paarden te trekken, er werd getrokken aan schilden van ME’ers om hen uit de linie te krijgen", zo vertelt de officier van justitie. Volgens het OM is het een wonder dat het bij agenten bij schrammen en blauwe plekken is gebleven. Dit gold niet voor de paarden: "Meerdere politiepaarden raakten gewond die avond. Een aantal van hen heeft schrammen opgelopen, verwondingen aan de benen en de rug, flinke kneuzingen en bulten op het lichaam."

Diepe indruk

Aan de hand van de beschikbare camerabeelden, zijn vervolgens meerdere mannen als verdachte aangemerkt: "Na het lezen van dit dossier en het bekijken van deze beelden, waren wij geschokt, gefrustreerd en boos. De gebeurtenissen van die avond hebben er echt ingehakt. Voor een groot deel van de agenten was de inzet in mei het hevigste incident dat men in hun carrière had meegemaakt. Ze zijn opgeleid om in grote groepen mensen en bij stressvolle situaties hun werk te doen. Maar die avond was er sprake van dusdanig geweld, dusdanige agressie: daar is niemand tegen opgewassen. Ze werden in het nauw gedreven. De aanwezig supporters waren erop uit om de agenten en paarden pijn te doen, om moedwillig chaos te veroorzaken. Meerdere politieagenten vertelden ons dat het die avond door hun hoofd is geschoten of het vuurwapen moest worden gebruikt. En niet om iemand aan te houden, maar om zichzelf te kunnen redden."

Barbaars gedrag

Tegen alle verdachten is inmiddels een stadionverbod door de KNVB opgelegd. Ook heeft de gemeente gebiedsverboden opgelegd: "Het gooien met putdeksels en andere voorwerpen richting agenten en paarden, het slaan met riemen en het vernielen van politievoertuigen is barbaars gedrag. Bovendien kost dit soort gedrag de samenleving ieder jaar handen met geld." Het OM acht dan ook oplegging van een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraffen een passende reactie. Het varieert van één tot vier maanden. Het voorwaardelijke strafdeel zal voor eenieder hetzelfde zijn. Voor iedereen geldt eenzelfde stok achter de deur, mochten zij nog een keer in een dergelijke situatie verzeild raken. Voor de hoogte van de onvoorwaardelijke gevangenisstraf is gekeken naar het aandeel van de verdachte en hun strafblad.

Schadevergoeding

Er zijn in totaal zes vorderingen ingediend door de bereden politie, één vordering voor alle voertuigen en twaalf vorderingen van de ME. Alle vorderingen zijn goed onderbouwd en gestaafd met jurisprudentie. Het OM vraagt om alle gevorderde schade hoofdelijk aan alle verdachten toe te wijzen. Dit is een totaalbedrag van 31.076,90 euro. Daarbij vraagt het OM dat de verdachten tevens worden veroordeeld tot voldoening van de wettelijke rente en worden veroordeeld tot de schadevergoedingsmaatregel.