Maanden cel geëist voor jarenlang stalken

In april 2018 komt er voor 20 tot 25 slachtoffers een einde aan de jarenlang telefonische terreur van een stalker. De man wordt opgepakt en vandaag staat hij voor de rechter in Den Bosch. Elf meldingen van slachtoffers konden gekoppeld worden aan deze verdachte en zeven deden aangifte. Sommigen wilden het niet opnieuw oprakelen omdat zij al een tijdje niet meer lastig gevallen werden.

Deze 49-jarige man uit Den Bosch wordt ervan verdacht vrouwen acht jaar lang te hebben gestalkt door hen thuis, overdag en ’s nachts en soms ook op hun werk te bellen, seksuele uitspraken te doen en te hijgen. Soms wel tientallen keren per dag.

Onderzoek

Uit het onderzoek naar de gegevens van het telefoonnummer dat de stalker gebruikte, werden de verkooplocaties van de opwaardeerproducten van bekend. Dit betroffen onder andere een tankstation en supermarkten. Bewakingsbeelden werden bekeken en daar was een man te zien die een opwaardeerkaart voor een mobiele telefoon kocht. Na zijn aanhouding bleek uit de bellijst van de verschillende telefoonnummers die de verdachte gebruikte, dat hij de nummers had gebeld van de slachtoffers. Sommigen belde hij wel bijna 500 keer in een half jaar tijd.

De verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd, waarin hij aangaf dat hij het voor zijn eigen genot deed en om andere sores van hem af te zetten. Bij zijn aanhouding zei hij blij te zijn dat het nu voorbij was. De psycholoog die hem in opdracht van het OM Oost-Brabant heeft onderzocht concludeert tot een verminderde toerekening van zijn daden.

Impact

“Het heeft een grote impact gehad op de levens van de slachtoffers, zo ver zelfs dat van sommigen het sociale leven werd verpest. Ze werden achterdochtig en verdachten zelfs goede vrienden en familieleden. Met de fiets naar het werk was voor enkelen onmogelijk geworden in verband met de angst en de dreiging van seksueel geweld die steeds werd opgeroepen door de inhoud van de telefoontjes. Sommigen kregen last van paniekaanvallen wanneer de telefoon ’s nachts weer begon te rinkelen en moesten voor een lange periode hulp zoeken. Zelfs ontstonden er relatieproblemen door de stalkingsterreur,“ legt de officier van justitie ter zitting uit.

Als de slachtoffers van telefoonnummer wisselden, achterhaalde hij hun nieuwe nummer en ging door met zijn praktijken. Sommige slachtoffers werden nog veelvuldig gebeld tot de dag voor zijn aanhouding.

“Het is een ernstige stalkingszaak in tijd en intensiteit en ik vind een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden hier op zijn plaats met een voorwaardelijk deel van 8 maanden waaraan een behandelverplichting en een contactverbod met de slachtoffers gekoppeld moet worden,“ besluit de officier van justitie zijn betoog.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.