OM eist 24 maanden cel voor seksuele uitbuiting en oplichting

“Een gebruiksvoorwerp. Meer niet. Dat is wat het nu 30- jarige slachtoffer voor deze verdachte heeft betekend. Een melkkoe. En niet de enige noch de eerste,” opent de officier van justitie haar requisitoir.

De 34-jarige verdachte uit Roermond moet zich vandaag voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant legt mensenhandel, seksuele uitbuiting, misleiding, misbruik van een kwetsbare positie en oplichting ten laste. En eist daarvoor 24 maanden gevangenisstraf en een contactverbod voor de duur van 3 jaar.

Het slachtoffer dacht eind december 2013 in de verdachte de liefde van haar leven te hebben ontmoet, hij laat haar ook al snel weten dat zij ‘de ware’ voor hem is. Hij vertelt haar dat hij vrijgezel is, serieus op zoek naar een relatie, dat hij bij de politie – meer specifiek bij het AT – werkt, samenwoont met zijn zus, haar vriend en hun twee zoontjes in Oss. De vrouw gelooft hem omdat ze geen reden heeft dat niet te doen. Bovendien is zij een kwetsbare vrouw.

Hij vraagt haar diverse keren om geld, dat zij zonder aarzelen overmaakt: “Hij vertelt haar dat hij met haar een toekomst wil opbouwen en om die reden zijn schulden wil afbetalen. Met dit sausje van ‘liefde en een gezamenlijke toekomst’ krijgt de verdachte uiteindelijk veel voor elkaar,” legt de officier de werkwijze van de verdachte uit.

Diverse malen maakt zij bedragen over. Als haar salaris niet meer toereikend is om aan de door verdachte gevraagde bedragen te voldoen, begint hij over seks met andere mannen. Uit WhatsApp gesprekken blijkt dat verdachte het slachtoffer telkens heeft overgehaald geld aan hem te geven. En heel langzaam, omdat zijn zogenaamde schulden en kosten steeds hoger werden en zij aan zijn vragen niet meer kon voldoen, krijgt hij haar zo ver dat ze in de prostitutie gaat werken. Zijn aanpak daarin is heel subtiel, waarbij hij doet voorkomen alsof het haar eigen idee en haar eigen wil is. Pas als zij er de brui aan geeft omdat ze dit werk niet meer trekt, komt de ware aard van de verdachte naar boven: hij wordt boos en bedreigt haar. Hij accepteert het verlies van zijn inkomstenbron niet.

Zij is niet de enige vrouw die in zijn leugens is getrapt, vier andere vrouwen geloofden zijn mooie verhalen over zijn baan en zijn liefde voor hen. Allemaal maken zij geld aan hem over. Ondertussen is hij ook getrouwd. Maar geen van hen heeft aangifte gedaan.

“Op slinkse en misselijkmakende wijze heeft verdachte misbruik gemaakt van het vertrouwen dat het nu 30- jarige slachtoffer in hem heeft gesteld. Het lijkt alsof vrouwen voor hem niet meer zijn dan een middel zijn om in zijn levensonderhoud te voorzien. Zelfs als dat leidt in dit geval tot gedwongen prostitutie, gaat de verdachte nog door met druk uitoefenen door te vragen naar de hoeveelheid klanten en te beweren dat ze onvoldoende haar best doet om zijn schulden af te bouwen,” beëindigt de officier het requisitoir.

Het OM eist naast de 24 maanden gevangenisstraf ook een schadevergoeding en smartengeld voor het slachtoffer en vordert een ontneming van bijna 25 duizend euro voor het wederrechtelijk verkregen voordeel dat de verdachte heeft gehad door zijn handelen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.