Dossier Noord

Dit is Dossier Noord. In deze serie besteden we aandacht aan zaken die zijn behandeld door een politierechter in Noord-Nederland.

Voor de politierechter komen zaken die vaak niet het nieuws halen, maar die maatschappelijk zeer relevant kunnen zijn. Van (opmerkelijke ) winkeldiefstallen tot zaken waarbij mensen zijn mishandeld. Van gevaarlijk weggedrag tot oplichting.

In Dossier Noord geven pers- en zaaksofficieren een toelichting op bijzondere zaken in de vorm van een maandelijke video en een tweemaandelijkse podcast.

Dossier Noord 6: mishandeling of belediging?

Een politieman wordt bewust door de verdachte in zijn ogen gespuugd. Is dat juridisch een belediging of een mishandeling? Dat maakt immers behoorlijk uit qua op te leggen straf.

Dossier Noord 5: kleptomanie

Een vrouw steelt op haar scootmobiel goederen uit een winkel. Ze wordt gepakt, maar dan? De officier van justitie loopt in het formuleren van de strafeis tegen een paar lastige omstandigheden aan. Luister ook naar de podcast die bij deze zaak hoort.

Dossier Noord 4: een opmerkelijke stalkingszaak

Een gezin koopt rechtsgeldig een huis, maar de oude eigenaar denkt daar anders over. 

Dossier Noord 3: hakenkruisklok

Mag je een klok in de vorm van een hakenkruis ophangen in je huis. Daarvoor gaat de derde video van Dossier Noord.

Dossier Noord 2: drugs in het verkeer

Met 100 km/uur door een woonwijk rijden. Met drugs in je lijf en lachgas op de achterbank. Levensgevaarlijk.

Dossier Noord 1: schadevergoeding

In deze video gaan we in op een bijzondere zaak. Het gaat om een zware mishandeling van een vrouw; haar kind lag naast haar en zag het gebeuren. In hoeverre biedt het strafrecht in zo'n zaak, naast een straf voor de verdachte, ook ruimte voor een schadevergoeding voor de moeder.... en het kind.

Podcasts:

Bij Dossier Noord horen naast video's van onze persofficieren ook podcasts. Daarin bespreken direct betrokken officieren van justitie opmerkelijke zaken die voor de politierechter in Leeuwarden, Assen of Groningen zijn behandeld. Luister naar de podcast "Dossier Noord" in de Apple, Spotify, Springcast en Google Podcast-app. Via onderstaande link zijn de podcasts ook te beluisteren.