Harddrugs, illegale prostitutie en uitbuiting worden zichtbaar tijdens actie spookbewoning Zuid-Nederland

Spookbewoning in Zuid-Nederland kent vele verschijningsvormen: illegale prostitutie, adresfraude, opslag van illegaal vuurwerk, illegale huisvesting van arbeidsmigranten, hennep of een webwinkel voor drugs. Dat bleek tijdens een actieperiode waarin samenwerkende overheden ruim twee weken gericht controleerden op dit fenomeen.

De gecoördineerde actie had als doel om het fenomeen inzichtelijk te maken en informatie te verzamelen. Daarnaast wil de overheid omwonenden wijzen op de gevaren die gepaard gaan met spookbewoning. In Helmond werd bijvoorbeeld een zolder per direct onder bestuursdwang gesloten omdat er acuut gevaar was voor de illegaal verblijvende bewoners.

Behalve meer bewustwording leverde de actie ook een paar opvallende criminele vondsten op. Het aantreffen van een darkwebwinkel in allerlei soorten harddrugs sprong hierbij in het oog. De digitale winkel opereerde vanuit een formeel leegstaande woning in een Tilburgse woonwijk. De politie trof er 44 kilo drugs aan met een straatwaarde van een half miljoen euro en munitie. Twee mannen zijn aangehouden. De gemeente Tilburg wil het pand bestuurlijk sluiten. De gezamenlijke actie vond plaats in Maastricht, Sittard-Geleen, Leudal, Nederweert, Helmond, Tilburg en Breda.

De aanleiding voor de acties verschilde per gemeente. Dit was soms een analyse van beschikbare politie en gemeentelijke informatie, overlastmeldingen, signalen van wijkagenten of een melding via Meld Misdaad Anoniem. Gemene deler was telkens dat de panden op papier onbewoond waren, maar er wel signalen van malafide activiteiten waren. De informatie die de afgelopen weken is verzameld wordt geanalyseerd. De verwachting is dat dit nog tot onderzoeken en vervolgcontroles leidt.

Landelijk is de afgelopen tijd flink de schijnwerpers op spookbewoning gezet. Criminelen maken misbruik van leegstaande panden om drugs, wapens of gestolen goederen onder te brengen. Daarnaast worden onder andere arbeidsmigranten misleid en uitgebuit door hen te huisvesten in dit soort panden.   

De actieperiode in Zuid-Nederland is een samenwerking van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, RIEC Limburg, RIEC-Taskforce Zeeland – Brabant.

Selectie uit de opbrengsten

410 panden zijn gecontroleerd in zeven gemeenten. Dit zijn Maastricht, Sittard-Geleen, Leudal, Nederweert, Helmond, Tilburg en Breda. Hierbij werd onder andere aangetroffen : illegale prostitutie, adresfraude, opslag van illegaal vuurwerk, illegale huisvesting van arbeidsmigranten, opslag voor darkwebwinkel met grote hoeveelheid harddrugs, munitie, hennep, illegale kamerverhuur.