Luxe bestaan in Dubai terwijl in Nederland gevangenisstraffen worden geëist

Vandaag stond in de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, de voortzetting van de zittingsdagen van 18 en 20 januari 2021 gepland inzake twee verdachten die inmiddels al jaren failliet zijn maar toch een luxe leven leiden in Dubai. En wederom eist het Openbaar Ministerie (OM) forse gevangenisstraffen tegen de 57-jarige man en zijn 55-jarige vrouw. Het OM eist voor beide verdachten 16 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Stockfoto

Curatoren opnieuw verhoord

De vertraging is opgelopen omdat de verdediging wilde dat onder andere de curatoren opnieuw zouden worden verhoord. Die verhoren hebben plaatsgevonden in mei en juni afgelopen jaar. Die aanvullende getuigenverklaringen werpen in de visie van het OM niet een wezenlijk ander licht op de zaak en leveren andermaal de bevestiging dat de verdachten strafbaar hebben gehandeld. Het OM vindt dat inlichtingen voor de curatoren van groot belang zijn zodat ze, hun door de wet opgedragen taak, goed kunnen uitvoeren. “Het schenden van deze verplichting is zeer schadelijk voor de crediteuren en daarmee voor het vertrouwen in het economische verkeer”, aldus de officieren van justitie.

Spelen voor eigen rechter

“De eigenrichting die op dit punt door beide verdachten wordt gepleegd, is ongeëvenaard in de geschiedenis van de Nederlandse rechtspleging. Niet alleen vragen en oproepen van de curatoren, maar ook van rechters zijn door hen genegeerd en soms botweg afgewezen, bijvoorbeeld met de woorden “U zoekt het met zijn allen maar mooi uit!” , aldus de officieren van justitie eerder tijdens het requisitoir op 18 januari 2021.

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, wijst op 21 maart het eindvonnis.