OM seponeert zaken tegen SHA en HA BV; onderzoek naar voormalig bestuurders SHA voortgezet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om in het strafrechtelijke onderzoek naar de zogenaamde “mondkapjesfraude”  de zaken tegen de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) en de daaraan gelieerde Hulptroepen Alliantie BV (HA BV) te seponeren. Het strafrechtelijke onderzoek tegen de drie voormalig bestuurders van SHA, hun persoonlijke holdings en Relief Goods Alliance, wordt voortgezet. Genoemde natuurlijke personen en de aan hen gelieerde ondernemingen blijven verdachten van oplichting, verduistering en witwassen. Dit onderzoek is nog in volle gang. In dat kader is recent onder de voormalig bestuurders opnieuw beslag gelegd.

Maatschappelijk belang om te seponeren

Tegen SHA en HA BV werd aangifte van oplichting gedaan. De twee ondernemingen worden door het OM gezien als het vehikel voor de gedragingen waar de voormalig bestuurders van worden verdacht, namelijk oplichting, verduistering en witwassen. “Het maatschappelijk belang om SHA en HA BV verder te vervolgen ontbreekt. SHA en HA BV zijn door de gevolgen van de tegen hen ontstane verdenking al voldoende getroffen. Bovendien heeft het nieuwe bestuur aangegeven ‘schoon schip’ te willen maken nadat het oude bestuur ontslagen is via een civiele procedure ”, aldus het OM.

Door de uitspraak van de rechter in de civiele procedure is er sprake van gewijzigde omstandigheden die, volgens het OM, een sepot van de zaken jegens SHA en HA BV rechtvaardigen.