Drie aanhoudingen in onderzoek naar grootschalige beleggingsfraude bij Centurion Vastgoed B.V.

Vandaag heeft de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket, op 5 locaties doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar beleggingsfraude door Centurion Vastgoed BV (hierna: Centurion). De doorzoekingen vonden plaats in 2 bedrijfspand(en) in Arnhem en Nijmegen en 3 woningen in Arnhem. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op digitale gegevensdragers en administratie. Er zijn 3 verdachten aangehouden.

Verdenking

Bij het aanbieden van beleggingsproducten, waaronder onroerend goed in Costa Rica, werden (potentiele) beleggers vanuit Centurion voorzien van informatie. Deze strookte vermoedelijk niet met de werkelijkheid en ingelegde gelden werden waarschijnlijk anders besteed dan werd voorgedaan. Vermoedelijk werden inleggelden gebruikt om fictieve rendementen uit te keren (‘Ponzifraude’) waar dit werd gepresenteerd als al gerealiseerde rendementen. Over de daadwerkelijk al verrichte investeringen werd ook onjuiste informatie verstrekt. De omvang van de fraude loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Naast het onderzoek naar de beleggingsfraude wordt er vermogensonderzoek gedaan waarbij wordt gekeken naar de geldstromen en naar waar het ingelegde geld is gebleven.

Faillissement

Bij het faillissement van Centurion, eind 2014, deed de curator aangifte van mogelijke faillissementsfraude. Inleggelden zouden, in het zicht van het faillissement, zijn aangewend ten behoeve van een ander bedrijf. Dat bedrijf wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het medeplegen van faillissementsfraude en witwassen.

Fraude werkt ondermijnend

Beleggers moeten ervan uit kunnen gaan dat de gegevens die bedrijven hen verstrekken kloppen. Fraude ondermijnt het vertrouwen en dat is ernstig. Daarom pakt de overheid dit aan.

Vrijdag 20 maart a.s. worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Gedupeerd?

Indien U gedupeerde bent van deze vermoedelijke beleggingsfraude kunt U zich wenden tot het Slachtofferloket via 088-6992680.