Internationale actie in onderzoek naar belastingfraude en faillissementsfraude in de bouw

Bij een internationaal gecoördineerde actie heeft de FIOD afgelopen dinsdag een directeur van een uitzendorganisatie in de bouwbranche aangehouden die zich vermoedelijk bezig houdt met stelselmatige belastingfraude en faillissementsfraude. Het totale nadeel wordt geschat op meer dan 2.000.000 euro. Er is gezocht op 16  locaties in Nederland, Duitsland, België en op Cyprus. De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch.

De FIOD startte het onderzoek na een melding van de Belastingdienst. De vermoedelijke fraude zou hebben plaatsgevonden van 2013 tot heden. De directeur heeft een groep van vennootschappen die werkzaamheden in de bouw verricht en die zich bezig houdt met het uitlenen van personeel aan bouw-gerelateerde ondernemingen in Limburg en Zuidoost Brabant. Na 2013 zijn vier van de bij de groep behorende vennootschappen failliet verklaard. De failliete vennootschappen lieten steeds een belastingschuld achter. Loonheffingen werden wel ingehouden bij het personeel, maar niet afgedragen aan de Belastingdienst. Er zouden grote contante geldopnames hebben plaatsgevonden en overboekingen naar privé-rekeningen. Het personeel ging na het faillissement over naar een andere uitzendorganisatie van dezelfde groep. Er werd weer geen belasting afgedragen, die uitzendorganisatie gaat weer failliet, enzovoort. De Belastingdienst en andere schuldeisers stonden na de faillissementen steeds met lege handen.

Beslag

Er is bij het onderzoek samengewerkt met de Belastingdienst en buitenlandse opsporingsinstanties, waaronder de Cypriotische politie. In Nederland doorzocht de FIOD een bankkluis, zes woningen en drie bedrijfspanden in Heerlen en de omgeving van Heerlen. Er is ook gezocht bij een belastingadviseur. Net over de grens bij Heerlen zijn in Duitsland twee woningen doorzocht en een postadres van een bedrijf. In België is gezocht op het vestigingsadres van een bouwbedrijf.  In Cyprus is een tweede woning van de verdachte doorzocht. Er is behalve op administratie ook beslag gelegd op valse paspoorten en op banktegoed. De Belastingdienst heeft aanslagen betekend en beslag gelegd op waardevolle goederen, waaronder een Jaguar. Dit omdat misdaad niet mag lonen.

Ondermijnende fraude

Door jarenlang geen belasting te betalen wordt de samenleving als geheel financieel benadeeld. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Daarom pakt de overheid dit soort fraude aan.