Celstraf geëist voor inrijden op agent

Het Openbaar Ministerie Zeeland- West-Brabant heeft 128 dagen celstraf wegens poging zware mishandeling geëist tegen de 26-jarige man die op 25 november 2014 met zijn auto zou zijn ingereden op een agent in Oosterhout. Van die 128 dagen zouden 110 dagen voorwaardelijk moeten zijn met een proeftijd van 2 jaar als stok achter de deur. Ook zou de verdachte de agent een schadevergoeding moeten betalen van €750. De agent op wie werd ingereden vuurde schoten af op de wegrijdende auto. De bestuurder raakte niet gewond. De officier vindt dat het handelen van verdachte aan de basis heeft gestaan van wat er zich die dag heeft afgespeeld.

Op die bewuste dag werd de man achtervolgd door de politie, omdat hij nog voor ruim tienduizend euro verkeersboetes open had staan. Twee keer zette hij zijn auto stil maar reed verder voordat de politie hem aan kon spreken. Volgens de verdachte had hij niet door dat de politie hem achterna zat. Toen de agenten op zijn ramen sloegen raakte de verdachte zodanig in paniek dat hij weg wilde komen. Hij startte de auto en gaf gas. Volgens zijn lezing reed hij niet op de agent in want die bevond zich niet voor de auto. Volgens de officier zijn de verklaringen van de verdachte op punten zeer ongeloofwaardig en tegenstrijdig en deed hij er alles aan om aan de politie te ontkomen.

Als de rechtbank de eis van het OM overneemt hoeft de verdachte niet terug de cel in. Hij zat eerder 18 dagen in voorarrest in deze zaak. De rechtbank doet op 26 oktober uitspraak.

De agent die heeft geschoten stond vanmorgen op zitting.