FIOD verdenkt belastingadviseur van aanbieden frauduleuze buitenland-constructies

De FIOD heeft dinsdag twee panden doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar een belastingadviseur, die constructies met woonplaats, ondernemingen en vennootschappen in het buitenland opzet voor cliënten van hem. Daarnaast biedt hij vermoedelijk trustdiensten aan zonder vergunning. Hij zou zo belastingfraude voor cliënten hebben mogelijk gemaakt.

De FIOD doorzocht een kantoor van de belastingadviseur in Amsterdam en zijn woning. De adviseur gebruikte vermoedelijk twee administratiekantoren van derden om de aangiften van zijn cliënten in te sturen naar de Belastingdienst. Ook bij die twee panden in de gemeente Edam-Volendam en de gemeente Utrecht is er administratie in beslag genomen.

De belastingadviseur zou meerdere cliënten die o.a. werkzaam zijn in de media en entertainment vermoedelijk op papier hebben laten emigreren uit Nederland. Hij richtte voor die cliënten ook vennootschappen op in belastingparadijzen zoals Guernsey en Cyprus. Hij vormde daarna vermoedelijk zelf het bestuur hiervan. Het zijn van bestuurder in opdracht van een derde  is een trustdienst en dat is niet toegestaan zonder vergunning en die had hij niet. Hij zou daarnaast valse belastingaangiften hebben gedaan voor de cliënten, met gebruikmaking van valse documenten. De verdenking is dat de adviseur zo miljoenen euro's uit het zicht van Nederlandse autoriteiten heeft helpen stallen.

De FIOD kijkt ook naar de mogelijke betrokkenheid dan wel wetenschap van cliënten van de belastingadviseur. De cliënten kunnen als verdachte aangemerkt worden.

Belastingfraude ondermijnt

In Nederland betaal je belasting over je vermogen, zowel over je vermogen in Nederland als in het buitenland. Dit geldt voor alle Nederlandse belastingplichtigen. Veruit de meeste belastingplichten geven hun vermogen correct op en leveren zo gezamenlijk een bijdrage aan de schatkist. Een kleine groep doet dit niet of niet volledig en daardoor lopen we jaarlijks inkomsten mis die bestemd waren voor de maatschappelijke voorzieningen.
Belastingfraude ondermijnt het stelsel, het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt belastingfraude aangepakt. De Belastingdienstonderzoek naar aanbieders van juridische constructies met buitenlandse rechtspersonen. Er wordt internationaal samengewerkt tussen belastingdiensten en opsporingsdiensten. Ondernemers en particulieren die gebruik maken van de diensten van deze adviseurs kunnen in onzekerheid verkeren over hun eigen fiscale verplichtingen. Particulieren en ondernemers met een internationale constructie kunnen bij vragen contact opnemen met de Belastingdienst, telefoonnummer 'Vermogen in buitenland': 088 - 1532502