Eis tot 2 jaar tegen misbruikers kinderen via webcam

Dat het misbruik – in ieder geval in deze zaken – plaatsvindt via een internetverbinding doet niets af aan de strafbaarheid. “Iedere vorm van seksueel contact tussen een kind en een volwassene is niet voor niets strafbaar want het brengt de kinderen schade toe en stoort hun ontwikkeling.” Twee mannen uit Noord-Holland van 60 en 63 die worden verdacht van het speciaal voor hen voor de webcam laten misbruiken van kinderen in onder andere de Filipijnen, en het maken van kinderporno, moeten volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket dan ook tot 2 jaar de cel in. In beslag genomen gegevensdragers mogen niet terug, aldus de officier. En ook hun paspoort raken ze voorlopig kwijt. De geëiste straf is deels voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Livestreaming via webcam

De twee mannen, destijds getrouwd, kwamen in beeld via een buitenlands onderzoek naar beelden en livestreaming van misbruik. Uit het onderzoek bleek vervolgens dat ze al vele jaren tienduizenden euro’s overmaakten naar de Filipijnen, Gambia, Ghana en Indonesië. Dat zijn, zo zei de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Rotterdam, bekende zogenoemde bronlanden voor dergelijk misbruik.

De mannen werden aangehouden op Schiphol, toen ze op weg waren naar Thailand, met in hun bagage massagegel, condooms en glijmiddel. Een van de verdachten reisde al sinds 1991 naar dat land. Van al deze landen is bekend dat kindersekstoeristen hier doorgaans vrij spel hebben, aldus de officier. De mannen worden niet verdacht van fysiek misbruik van minderjarigen. Dat de kinderen zich zelf zouden hebben aangeboden, zegt niks, aldus het OM, want vaak zijn er ook organisatoren of familieleden bij betrokken. ,,En zelfs als de kinderen worden aangeboden, is er geen enkel excuus om er gebruik van te maken. Het blijft misbruik.”

Paspoort

Als voorwaarde eiste de officier van justitie verder dat de twee hun paspoort moeten inleveren. Dat betekent dat ze gedurende de tijd van de proeftijd in ieder geval niet naar de zogenoemde bronlanden kunnen reizen.

Werk met kinderen

Volgens de officier is uit andere onderzoeken overigens bekend dat het gevaar zich niet beperkt tot kinderen buiten de landsgrenzen. En bovendien moet van de straf een sterke algemene preventieve werking uitgaan, want ook van deze verdachten is bekend dat ze jarenlang actief zijn geweest met kinderen: bij een zwemvereniging, een huttenbouwproject, en zomerkampen. Ook hadden de mannen jarenlang pleegkinderen in huis, al zijn er geen aangiften bekend. Veel van die pleegkinderen waren alleenstaande minderjarige asielzoekers, die inmiddels niet meer in Nederland zijn. De komende jaren mogen de mannen dan ook niet langer met minderjarigen werken, of vrijwilligerswerk doen, zo vroeg de officier als bijkomende voorwaarde.

Uitspraak 25 april.