Gevangenisstraf geëist voor overmaken geld aan strijder in Midden Oosten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam 8 maanden gevangenisstraf - waarvan 4 maanden voorwaardelijk- geëist tegen een 40-jarige man uit Hilversum. Uit onderzoek door de FIOD blijkt volgens het OM dat hij 1000 euro heeft overgemaakt aan zijn broer die in 2013 is uitgereisd naar Syrië om deel te nemen aan de gewelddadige jihad: “Wie de strijder steunt, steunt ook de strijd” zeiden de officieren op zitting.

Onderzoek

Het onderzoek startte naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie door de FIU. De verdachte zou in november en december 2014 circa 1000 euro hebben overgemaakt aan ‘bankiers van ISIS’. Het geld was vermoedelijk bestemd voor de broer van de verdachte, aldus de officieren op zitting. De verdachte zou via Facebook contact hebben gehad met zijn broer. Beide gebruikten dezelfde profielfoto: een foto van een Nederlands paspoort dat in brand staat. “Ook de inhoud van het Facebook-profiel van verdachte maakt dat hij bezig is met de gewelddadige jihadstrijd” zeiden de officieren op zitting. Er is een post met het bericht “Jihadisten nemen Iraakse stad Tikrit in”, een reactie van verdachte met “wie gaat er mee emigreren naar Irak en proeven waar rechtvaardigheid naar smaakt” en het 'liken' van een bericht over “de terroristische staat Amerika”.

Ernstige feiten

Het OM ziet het overmaken van geld naar strijders als terrorismefinanciering. De Nederlandse overheid treedt op tegen uitreizigers door deze personen te vervolgen voor onder andere het deelnemen aan terroristische organisaties. Maar ook het financieren van gewelddadige jihadstrijders is verboden. “Jihadstrijders zijn voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van hun achterban. Zij leven in een oorlogseconomie en verdienen (te) weinig om van rond te komen. Er wordt dan vaker een beroep gedaan op de achterban in het thuisland zoals in deze zaak” aldus de officieren. Ze eisten een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De zaken tegen drie andere verdachten van terrorismefinanciering zijn aangehouden tot de inhoudelijke behandeling van deze zaken. De volgende zitting met daarop terrorismefinancieringszaken is op 18 juni 2019.