Voor 12 miljoen euro beslag in internationaal witwasonderzoek

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in een internationaal witwasonderzoek voor circa 12.000.000 euro beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Het vermoeden is dat er door de aankoop van vastgoed crimineel verdiende gelden uit Rusland zijn witgewassen.

Beslag

Er is beslag gelegd op vastgoed in Zuid-Holland en in Duitsland. Het vastgoed wordt verhuurd. Er is daarom ook beslag gelegd op de huurinkomsten en banktegoeden op rekeningen in Duitsland en Zwitserland.

De Nederlandse verdachten zijn drie rechtspersonen. Achter de rechtspersonen zitten een Nederlandse stichting en een Nederlandse holding die werden bestuurd door een Nederlands trustkantoor. De werkelijke begunstigden zijn vermoedelijk Russische veroordeelden die het vastgoed middels een verhullende constructie zouden hebben aangekocht om hun criminele inkomsten wit te wassen. De gelden zijn via een Deense en een Zwitserse bank naar de drie rechtspersonen in Nederland overgeboekt. Het Nederlandse trustkantoor maakte een melding van ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland).

De FIOD heeft administratie in beslag genomen in een bedrijfspand in Limburg, waar de stichting en de drie rechtspersonen stonden ingeschreven. Ook is administratie in beslag genomen bij een administratiekantoor in Limburg.

Witwassen ernstig

Door gelden die met misdaad verkregen zijn te investeren in vastgoed wordt het witgewassen. Het witwassen van criminele geld is ernstig. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het worden witgewassen. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad verdiend zijn.

Voor het witwassen heb je vaak financiële dienstverleners nodig, maar soms ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman. Ook financiële en juridische dienstverleners lopen risico om bij witwassen betrokken te raken. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van de financiële sector aantast.

Witwassen bevindt zich op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Het Functioneel Parket en de FIOD leggen zich toe op de bestrijding van (complexe) witwaszaken. Gewoontewitwassen vormt een ernstige bedreiging voor de integriteit van het financieel verkeer. Het vormt een aantasting van de legale economie en het helpt criminaliteit te belonen. Daarom wordt het aangepakt.