OM vraagt rechtbank verbod Caloh Wagoh MC

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag de rechtbank Midden-Nederland gevraagd de Caloh Wagoh Main Triad (Motorcycle Club) te verbieden en de vereniging te ontbinden.

Het verzoek om Caloh Wagoh te verbieden is onderdeel van het landelijk en allesomvattend optreden tegen outlaw motorcycle gangs (OMG’s). Daarin zijn met succes procedures gevoerd die hebben geleid tot een verbod van de criminele motorclubs Bandidos,  Satudarah, Hells Angels, No Surrender en de ‘brotherhood’ Catervarius.

Het OM heeft het verzoekschrift ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland, omdat Mijdrecht kan worden gezien als de belangrijkste plaats voor Caloh Wagoh.  In Mijdrecht is de motorclub opgericht en vergadert de Junta Nacional, het centrale bestuur van Caloh Wagoh.

Caloh Wagoh heeft in Nederland enkele honderden leden. De club is voortgekomen uit De Crips, de oudste streetgang van Den Haag. In 2016 is deze bende met de outlaw motorclub Trailer Trash Maro Djipen (‘Ons Leven’) MC samengevoegd tot Caloh Wagoh. De leider “patron” van de club Delano R. zit sinds eind 2018 in voorlopige hechtenis op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij liquidaties.

Intensief onderzoek door het OM en de politie heeft een waslijst aan  voorbeelden opgeleverd van betrokkenheid van Caloh Wagoh bij geweldsmisdrijven, afpersing, drugshandel, wapenbezit en andere misdrijven. Het OM trekt hieruit de conclusie dat de motorclub zich in strijd met de openbare orde gedraagt en op de samenleving een ontwrichtende uitwerking heeft. De geweldsuitbarstingen op de openbare weg zijn bovendien heftig en levensgevaarlijk voor toevallige omstanders.

Wetteloosheid

(Bestuurs)leden van de club maken zich in de ogen van het OM structureel schuldig aan ernstige strafbare feiten. Binnen de club bestaat een subcultuur die het plegen van geweld door de leden uitdrukkelijk stimuleert en faciliteert. De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop Caloh Wagoh zich in de samenleving laat zien, zich afsluit van overheidscontrole en die zelfs actief tegengaat, creëert een subcultuur van wetteloosheid. Het structureel plegen van criminaliteit is de norm.

De club treedt bewust naar buiten met een gewelddadige  reputatie en uit zijn ware aard in videoclips en op social media met veel verwijzingen naar geweld. Leden van Caloh Wagoh worden geacht onvoorwaardelijk hun broeders in geweldsituaties te steunen. Wanneer leden van de motorclub onvoldoende bereid zijn om geweld te gebruiken kunnen zij vanwege deze ‘laffe houding’ zelf slachtoffer worden van heftige represailles. Het wordt leden zo onmogelijk gemaakt zich te verzetten tegen de geweldscultuur binnen de club. Naast intimidaties, bedreigingen en gewelddadigheden tegen overheidspersoneel zijn ook werknemers en klanten in de horeca regelmatig slachtoffer van geweld.

Kroongetuige

In het verzoekschrift zijn door het OM verklaringen van een kroongetuige opgenomen. Het gaat om een kroongetuige, die zelf ook verdachte is  in het onderzoek naar onder andere de liquidatie van Jaïr Wessels in 2017. Volgens deze getuige gebruikt de leider van Caloh Wagoh de club om opdrachten uit te zetten voor liquidaties en andere beschietingen met antitankwapens en Kalasjnikovs. In criminele inlichtingen (TCI) komt naar voren dat het mogelijk is om een moord tegen betaling uit te zetten bij Caloh Wagoh. Ook wordt de motorclub gebruikt om auto’s en wapens die voor liquidaties worden gebruikt op te slaan.

De conclusie in het verzoekschrift is dat Caloh Wagoh structureel en onlosmakelijk verbonden is met criminaliteit en niet zozeer met een passie voor motorrijden. Veel leden kunnen niet eens op een motor rijden.  De clubkleding en het gewelddadige imago van de club worden ingezet om het plegen van strafbare feiten te vergemakkelijken en de wil van de club aan anderen op te leggen. Een minder vergaand alternatief dan een algehele verbod van Caloh Wagoh is niet voorhanden. Alleen strafrechtelijk en bestuurlijk optreden tegen individuele leden en chapters volstaat niet om de maatschappelijke ontwrichting het hoofd te bieden die Caloh Wagoh veroorzaakt.

Beschermen

Door een verbod van Caloh Wagoh motorclub wordt het kwaad bij de bron aangepakt en niet alleen de uitwassen bestreden. Alleen een verbod kan toekomstige slachtoffers van intern en extern geweld en de samenleving als geheel beschermen.

Een greep uit de waslijst aan misdrijven:

  • Moord op Jaïr Wessels op 7 juli  2017 op de parkeerplaats van het treinstation in Breukelen. Het slachtoffer wordt van dichtbij door meerdere kogels  dodelijk getroffen. Kroongetuige heeft belastende verklaringen afgelegd over betrokkenheid bestuursleden Caloh Wagoh.
  • Aanslag gebouw Panorama met antitankwapen op 21 juni 2018. Daarbij zijn ramen en gevels vernield. Bij de raketaanval zijn geen slachtoffers gevallen. De rechtbank Amsterdam heeft drie verdachten - leden van Caloh Wagoh - veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 en 4 jaar. Volgens de rechtbank waanden de verdachten zich onaantastbaar en hebben zij met de aanslag op zeer grove wijze een signaal willen afgeven.
  • Liquidatie Zeki Yumusak op 26 juli 2017 op de openbare weg in Rotterdam. Deze eigenaar van een autoverhuurbedrijf zou die avond aan een onbekende man een huurauto overdragen. De moordopdracht zou door een Turkse drugshandelaar via Caloh Wagoh zijn uitgezet.
  • Aanslag op een woning in Doorn op 29 juni 2017. Vanaf de oprit wordt meermalen geschoten op de woning, vermoedelijk met een Kalasjnikov of een soortgelijk vuurwapen. De bewoner moest een waarschuwing krijgen. Een dag eerder was geprobeerd met een bazooka te schieten op een bij nader inzien verkeerde woning in een andere straat. De bazooka werkte niet vanwege een storing. In de (verkeerde) woning verbleef een gezin met kinderen. Een kroongetuige heeft verklaard over de betrokkenheid van Caloh Wagoh  bij deze incidenten.
  • Badstanding van een lid van Caloh Wagoh op 7 juli 2018. Dit oneervol vertrek uit de motorclub ging gepaard met mishandeling door medeclubleden. In een aangifte bij de politie vertelt het slachtoffer  hoe hij is geschopt en geslagen in zijn gezicht, achterop zijn hoofd, tegen zijn nek, benen en knie. Een dag later kon hij zich nauwelijks nog bewegen vanwege de heftige pijn.
  • Mishandeling door vijf leden van Caloh Wagoh van een man op 17 februari 2018 in een wok restaurant in Amsterdam. Het slachtoffer werd met vuisten in zijn gezicht geslagen en tegen zijn lichaam geschopt. De man  liep letsel op in zijn gezicht, hoofd en in zijn nek. Volgens de motorclubleden had de man hen beledigd en moest hij excuses aanbieden.
  • Mishandeling van een café-eigenaar in Woerden op 11 maart 2018. Caloh Wagoh leden in full colors gedroegen zich agressief naar andere gasten. De eigenaar sprak hen aan op hun gedrag en moest dat bekopen met harde klappen in zijn gezicht. Politiemensen die verdere escalatie wilden voorkomen konden hun werk niet doen vanwege de dreigende sfeer die uitging van de Caloh Wagoh leden. Later kregen de leden van de motorclub een horecaverbod van een jaar opgelegd.