Tot 8 jaar cel veroordeelde verdachte van emissierechtenfraudezaak uitgeleverd aan Nederland

De Zwitserse autoriteiten hebben een 47-jarige man uit Dubai overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. De man met de Pakistaanse nationaliteit is gisteren per vliegtuig naar Nederland gekomen en in hechtenis genomen. De man werd in april aangehouden op de luchthaven in Genève. Hij heeft zich verzet tegen de uitlevering, maar Zwitserse rechters hebben besloten dat de man aan Nederland kon worden uitgeleverd.

Criminele organisatie

De verdachte heeft volgens de rechtbank in Den Haag in haar vonnis van 12 juni 2018 leiding gegeven aan een criminele organisatie die fraude met CO2-emissierechten pleegde. De 47-jarige man had de regie over meerdere bedrijven die emissierechten in het buitenland aankochten en na doorverkoop binnen de criminele organisatie op de Nederlandse emissierechtenbeurs weer verkochten, zo luidt de conclusie van de rechtbank. Over de in het buitenland aangekochte emissierechten hoefde geen btw betaald te worden. De organisatie verkocht deze vervolgens in Nederland met btw. Er had voor miljoenen euro’s aan de Nederlandse fiscus betaald moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Daarnaast maakte de criminele organisatie zich schuldig aan valsheid in geschrift door valse facturen op te maken. Uit het onderzoek volgt dat de criminele organisatie in Nederland en in zes andere lidstaten van de Europese Unie meer dan 100 miljoen euro aan btw opzettelijk niet heeft afgedragen. Dit terwijl ze die bij de verkoop van de CO2 rechten aan de emissiebeurs wel hadden geïncasseerd.

De rechtbank veroordeelde de verdachte bij verstek en beval onmiddellijke gevangenneming. De verdachte landde op 15 april vanuit Abu Dhabi International Airport op de luchthaven in Genève. Daar werd hij aangehouden, omdat hij internationaal gesignaleerd stond.

Het vonnis van de rechtbank in Den Haag is nog niet onherroepelijk. De verdachte is in hoger beroep gegaan. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak in hoger beroep voor moet komen.