Gevangenisstraf en beroepsverbod geëist tegen dierenarts pluimveebedrijven

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een (grotendeels)onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een beroepsverbod geëist tegen een dierenarts. Het OM verwijt de verdachte het niet juist uitvoeren en registreren van NCD-vaccinaties van de vleeskuikens bij een aantal pluimveebedrijven in Noord-Nederland.

Vaccinaties

Volgens de officier heeft verdachte de vaccinaties niet of met te weinig entstof uitgevoerd. Op vaccinatieverklaringen vermeldde hij dat vaccinaties met een bepaalde hoeveelheid vaccin waren uitgevoerd terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. De vaccinatieverklaringen werden door verdachte ondertekend en door hem, evenals door het betreffende pluimveebedrijf, opgenomen in de bedrijfsadministratie, aldus de officier. Door deze lichte manier van vaccineren is er door het pluimvee bij de betrokken bedrijven zeer waarschijnlijk onvoldoende antistoffen aangemaakt.

Het aantal te gebruiken dosis van het vaccin dat binnen de dierenkliniek van verdachte op jaarbasis werd ingekocht staat volgens de officier in geen verhouding  tot het aantal dosis dat nodig is om alle vleeskuikens op de 30 betreffende pluimveebedrijven op jaarbasis voldoende te vaccineren. Op de facturen stonden grotere hoeveelheden vermeld dan ingekocht. Op deze manier leek het alsof de voorgeschreven wettelijke dosis gebruikt werd.

Ernst van de feiten

NCD, ook wel pseudo-vogelpest genoemd, is een sterk besmettelijke ziekte bij vogels. Bedrijfsmatig gehouden pluimvee dient preventief gevaccineerd te worden tegen deze ziekte om uitbraken van NCD en de gevolgen daarvan te voorkomen. Hierbij kan worden gedacht aan de dier- en volksgezondheid, ruimingen van pluimveebedrijven, exportbelangen en andere (financiële) negatieve gevolgen. Het is daarom van belang dat de vaccinaties op de juiste wijze door en/of onder toezicht van een dierenarts worden uitgevoerd. Fraude hiermee is vanwege de eerder genoemde te beschermen belangen ontoelaatbaar, aldus de officier. Een uitbraak met NCD is niet ondenkbeeldig omdat afgelopen jaren het virus meerdere keren is voorgekomen in andere EU-landen. Een uitbraak betekent concrete risico’s voor de volksgezondheid.

Strafeisen

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod voor een jaar voor het uitoefenen van zijn beroep als dierenarts vindt de officier hier op zijn plaats.

Voor de dierenkliniek eiste de officier een geldboete van 50.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tevens eiste hij een ontneming voor het wederrechtelijk verkregen voordeel van 168.466 euro’s.

Uitspraak rechtbank