Werkstraffen geeist voor weigering om informatie te verstrekken aan belastingdienst over verhuld vermogen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Bosch werkstraffen  tot 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraffen tot 6 maanden geëist tegen twee verdachten. Zij zouden vanaf 2002 stelselmatig geweigerd om aan de Belastingdienst informatie te verstrekken over vermogen op buitenlandse bankrekeningen.

Belastingdienst

De Belastingdienst kwam de verdachten – een echtpaar uit de Friese gemeente Ooststellingerwerf- op het spoor doordat de dienst in 2000 van de Belgische autoriteiten informatie ontving over duizenden Nederlandse rekeninghouders bij de Luxemburgse bank KB Lux. Een deel van de rekeninghouders had dit vermogen niet opgegeven bij de Nederlandse fiscus en zij ontvingen een naheffing. Het gaat in totaal om vele miljoenen aan achterstallige belastingen. “Er zijn door de fiscus vele rechtszaken tegen onwillige zwartspaarders gevoerd tot aan de Hoge Raad toe,” zei de officier op zitting. De verdachten die vandaag op zitting stonden hebben sinds 2002 geen openheid van zaken willen geven aan de Belastingdienst, ondanks herhaaldelijke verzoeken en rechterlijke procedures. Ze ontkenden zelfs het bestaan van de buitenlandse bankrekening. De mannelijke verdachte heeft drie maanden in gijzeling doorgebracht.

Het weigeren van het verstrekken van informatie aan de Belastingdienst is strafbaar. De opsporingsdiensten, het Openbaar Ministerie en de Belastingdiensten hebben de handen ineen geslagen om projectmatig het probleem van niet-aangegeven buitenlands vermogen aan te pakken. De FIOD startte in 2016 een strafrechtelijk onderzoek naar de nu terechtstaande informatieweigeraars. Uit het onderzoek naar dit echtpaar blijkt volgens het OM dat ze kort na de eerste verzoeken om informatie door de fiscus, de rekening in Luxemburg hebben opgeheven. Het geld namen zij contant op. Bij de doorzoeking van de woning van verdachten door de FIOD werd een bankafschrift aangetroffen met betrekking tot de bankrekening van verdachten bij KB Lux. Een identiek bankafschrift werd aangetroffen tijdens de doorzoeking bij de advocaat van verdachten, in het najaar van 2016. Daar werden nog meer relevante stukken aangetroffen. Het betreft stukken uit 2012, 2013 en 2016, die verband houden met de bankrekening van verdachten bij KB Lux.

Belastingfraude ondermijnt stelsel

Door sinds 1994 geld buiten het zicht van de belastingdienst te stallen hebben verdachten volgens het OM voor minimaal 100.000 euro belasting ontdoken. “Verdachten hebben bewust hun spaargelden ondergebracht op een bankrekening in Luxemburg, een land waar destijds een bankgeheim van kracht was, met het oogmerk om belastingen te ontduiken,” zei de officier op zitting. Door jarenlang geen belasting te betalen over niet-aangegeven vermogen in het buitenland wordt de samenleving als geheel financieel benadeeld, stelde de officier: “Door hun voortdurende handelwijze hebben verdachten het op vertrouwen gebaseerde belastingsysteem ernstig ondermijnd. Ondanks het feit dat verdachten al in 2013 door de belastingrechter verplicht waren gesteld om aan de Belastingdienst informatie te verstrekken over hun in Luxemburg aangehouden bankrekening en het hierop staande saldo, zijn zij hiermee in gebreke gebleven.”

“Het doel van deze strafzaak is mede om aan hardnekkig weigerende zwartspaarders het duidelijke signaal door te geven dat uiteindelijk de FIOD, Justitie en het strafrecht als ultimum remedium om de hoek komen kijken,” waarschuwde de officier. De verdachten zijn inmiddels 73 en 74 jaar oud. “De verdachten hebben recent een groot deel van de openstaande belastingaanslagen afbetaald,” zei de officier. Hij heeft dat in hun voordeel laten meewegen: “Beter laat dan nooit, maar tegen beide verdachten staan nog resterende aanslagen open.”

De officier eist tegen de mannelijke verdachte een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. De rol van de vrouwelijke verdachte was minder groot, maar ook zij wist volgens het OM van de rekening en heeft geen informatie willen geven. Tegen haar eist het OM een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

Uitspraak rechtbank:

'Echtpaar krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor plegen fiscale fraude'