Boetes tot 40.000 euro geeist tegen pluimveehouders vanwege overtreden meststoffenwet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft  vandaag in de rechtbank in Arnhem geldboetes tot 40.000 euro tegen vier pluimveebedrijven uit de provincie Gelderland. De bedrijven hadden volgens het OM te weinig dierrechten in vergelijking met het aantal dieren dat zij hielden. “Nederland is een klein land met veel mestproducerende bedrijven. Door dieren te houden zonder dierrechten raakt de overheid het overzicht kwijt op hoeveel mest er geproduceerd wordt en wordt er meer mest geproduceerd dan wij in Nederland kwijt kunnen. Met alle milieurisico’s van dien,”  zei de officier vandaag op zitting.

Onderzoek Nvwa

Uit onderzoek door de Nvwa blijkt dat de vier bedrijven uit de gemeente Overbetuwe (2), Ede en Nijkerk gezamenlijk meer dan 90.000 eenheden pluimvee meer hebben gehouden dan waarvoor zij dierrechten hadden gekocht of geleased, aldus het OM. Het bedrijf uit Nijkerk hield vermoedelijk 40.000 eenheden te veel, het bedrijf uit de gemeente Ede 20.000 en de twee bedrijven uit de gemeente Overbetuwe respectievelijk circa 20.000 en circa 10.000 eenheden te veel.

‘Ernstige feiten’

Het stelsel van dierrechten is in het leven geroepen, zodat de overheid de hoeveelheid mest die geproduceerd wordt in een jaar kan beheersen. De Meststoffenwet maakt onderdeel uit van een Europees systeem waarin de maximale mestproductie op lidstaat niveau is gemaximeerd. Het systeem kent een plafond; op enig moment is er in Nederland een maximaal aantal dierrechten aanwezig, waarmee op landelijk niveau de maximale hoeveelheid varkens en pluimvee in Nederland wordt geregeld. Dieren belasten het milieu door uitstoot van stikstof, fosfaat, ammoniak en overige broeikasgassen. Daarnaast produceren ze fijnstof en geur. Het dierrechtensysteem dient dus ook voor het belang van milieu- en volksgezondheid.  Aan het verkrijgen van dierrechten zijn kosten verbonden. Het OM vindt fraude met dierrechten ernstig. Het OM eist tegen de pluimveehouder uit Nijkerk 40.000 euro boete. Het bedrijf uit Ede hoorde 20.000 euro boete eisen en de bedrijven uit de gemeente Overbetuwe respectievelijk 22.000 en 14.000 euro. De officier eiste steeds de helft van de boete voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Ontneming genoten voordeel

Bedrijven die te weinig dierrechten hebben halen daarnaast een oneerlijk concurrentievoordeel, zei de officier op zitting: “Immers, zij heeft door het niet aanschaffen of leasen van voldoende rechten kosten bespaard ten opzichte van collegae pluimveehouders die wel over voldoende rechten beschikten.” Dat oneerlijk verdiend vermogen moeten ze als het aan het OM ligt terugbetalen aan de staat. Voor het bedrijf uit Nijkerk gaat heet om 97.178,02 euro, voor het bedrijf uit Ede 45.834,60 euro en de bedrijven uit gemeente Overbetuwe moeten als het aan het OM ligt 40.256,54 en 15.083,98 euro aan de staat betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Uit onderzoek door de Nvwa blijkt dat de vier bedrijven uit de gemeente Overbetuwe (2), Ede en Nijkerk gezamenlijk meer dan 90.000 eenheden pluimvee meer hebben gehouden dan waarvoor zij dierrechten hadden gekocht of geleased, aldus het OM. Het bedrijf uit Nijkerk hield vermoedelijk 40.000 eenheden te veel, het bedrijf uit de gemeente Ede 20.000 en de twee bedrijven uit de gemeente Overbetuwe respectievelijk circa 20.000 en circa 10.000 eenheden te veel.

‘Ernstige feiten’

Het stelsel van dierrechten is in het leven geroepen, zodat de overheid de hoeveelheid mest die geproduceerd wordt in een jaar kan beheersen. De Meststoffenwet maakt onderdeel uit van een Europees systeem waarin de maximale mestproductie op lidstaat niveau is gemaximeerd. Het systeem kent een plafond; op enig moment is er in Nederland een maximaal aantal dierrechten aanwezig, waarmee op landelijk niveau de maximale hoeveelheid varkens en pluimvee in Nederland wordt geregeld. Dieren belasten het milieu door uitstoot van stikstof, fosfaat, ammoniak en overige broeikasgassen. Daarnaast produceren ze fijnstof en geur. Het dierrechtensysteem dient dus ook voor het belang van milieu- en volksgezondheid.  Aan het verkrijgen van dierrechten zijn kosten verbonden. Het OM vindt fraude met dierrechten ernstig. Het OM eist tegen de pluimveehouder uit Nijkerk 40.000 euro boete. Het bedrijf uit Ede hoorde 20.000 euro boete eisen en de bedrijven uit de gemeente Overbetuwe respectievelijk 22.000 en 14.000 euro. De officier eiste steeds de helft van de boete voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Ontneming genoten voordeel

Bedrijven die te weinig dierrechten hebben halen daarnaast een oneerlijk concurrentievoordeel, zei de officier op zitting: “Immers, zij heeft door het niet aanschaffen of leasen van voldoende rechten kosten bespaard ten opzichte van collegae pluimveehouders die wel over voldoende rechten beschikten.” Dat oneerlijk verdiend vermogen moeten ze als het aan het OM ligt terugbetalen aan de staat. Voor het bedrijf uit Nijkerk gaat heet om 97.178,02 euro, voor het bedrijf uit Ede 45.834,60 euro en de bedrijven uit gemeente Overbetuwe moeten als het aan het OM ligt 40.256,54 en 15.083,98 euro aan de staat betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.