"Noodknop” om illegale gokpraktijken op voetbalwedstrijden te verbergen

Het openbaar ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen geëist tegen twee verdachten uit Enschede. Het OM verwijt  de mannen van 48 en 54 jaar leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie die illegale gokmogelijkheden op voetbalwedstrijden aanbood. Daarnaast verdenkt het OM de verdachten van witwassen en het ontduiken van kansspel- en inkomstenbelasting en is vervolgd voor is illegaal online gokken in  strijd met de Wet op de Kansspelen. Uit een getapte verklaring tussen de verdachten zou volgens de officier van justitie blijken dat geld de belangrijkste drijfveer was: “We verdienen net zoveel als een coffeeshop”, “wie kan er 50.000 verdienen! Alleen fabriekseigenaren.. een minister verdient maar 6000”. De 54-jarige verdachte werd daarnaast nog vervolgd voor het voorhanden hebben van vuurwapens met munitie, steekwapens, een stroomstootwapen en busjes pepperspray.

Criminele organisatie

Het onderzoek door het OM is in het voorjaar van 2015 gestart na aangifte door de Kansspelautoriteit (KSA). Op 4 april 2016 vonden er op 15 locaties in Nederland, Duitsland en Oostenrijk doorzoekingen plaats. Zie persbericht  Volgens het OM stonden de verdachten aan de top van een criminele organisatie waarbij ze illegaal online kansspelen aanboden in diverse steden in midden – en oost Nederland. Er kon gewed worden op voetbalwedstrijden en het was mogelijk om op verschillende opties in te zetten, zoals de eindstand, het aantal gele kaarten en het aantal strafschoppen van een wedstrijd. De verdachten waren volgens de officier van justitie de bedenkers en uitvoerders en stuurden anderen binnen de organisatie aan. Er waren samenwerkingsverbanden met voornamelijk Turkse koffiehuizen, belhuizen en culturele stichtingen op tientallen locaties in Nederland, waarvan 9 locaties voor het onderzoek werden geselecteerd. Bij de activiteiten op de goklocaties waren mensen betrokken die voor het overgrote deel werden uitgekozen omdat ze door hun slechte persoonlijke situatie makkelijk waren over te halen. Deze personen werd een strafbeschikking aangeboden, die door 8 van de 12 is betaald.

“Noodknop”

Op de verschillende locaties was er een zogenaamde “noodknop” die er voor zorgde dat de computerschermen naar een Google-startscherm overschakelden. Zo konden de controles door de Kansspelautoriteit worden ontweken. Over de illegaal uitgekeerde prijzen werd geen kansspelbelasting afgedragen. De belastingdienst heeft het fiscale nadeel hierdoor berekend op minimaal 6,5 miljoen euro. De uiteindelijke illegale winst van de verdachten bedroeg minimaal 8 miljoen euro. Een ontnemingsprocedure is inmiddels opgestart. Van de opbrengst van de illegale gokpraktijken hebben de mannen geïnvesteerd in nieuwe illegale gokactiviteiten, auto’s en vastgoed in binnen- en buitenland.  Ook werden grote contante stortingen gedaan op diverse Nederlandse en Duitse bankrekeningen. Daarnaast deed een van de verdachten in twee jaar tijd contante uitgaven voor een bedrag van 475.000 euro.

Ernst van de feiten

In Nederland heb je voor het aanbieden van gokmogelijkheden een vergunning nodig van de Kansspelautoriteit. Het aanbieden van gokspelen in Nederland zonder vergunning is ernstig, omdat hiermee het financieel-economische stelsel en het overheidsbeleid ten aanzien van gokken wordt ondermijnd. Niet alleen de inleggers zijn geheel oncontroleerbaar, er is geen zicht op geldstromen, omzet, eventuele verdiensten en de controle op manipulaties van kansspelen is daarmee niet meer mogelijk. Er is geen zicht op personen die gokken en dat maakt het bestrijden van gokverslavingen lastig. Gokverslaving is een ernstig probleem. Aan vergunningen worden voorwaarden verbonden en eisen gesteld, zoals een leeftijdsgrens en door barrières op te werpen tegen verslaafde spelers.

Strafeis

De officier vindt dat het in deze zaak om grootschalig illegale gokactiviteiten gaat onder leiding van de verdachten waar grote geldbedragen mee gemoeid zijn. “De verdachten en hun medeplegers probeerden op allerlei manier om buiten het zicht van de overheid te blijven. Daardoor kon de winst worden witgewassen en fiscale fraude worden gepleegd,” aldus de officier.  Voor deze feiten eiste het OM tegen beide mannen 30 maanden gevangenisstraf.  Tegen de man van 54 jaar die ook de wapens in bezit had,  is daarnaast voor die feiten  15 maanden gevangenisstraf geëist.

De behandeling van de strafzaak gaat morgen verder met de pleidooien en dan zal de rechtbank ook bekend maken wanneer zij uitspraak doet.