‘fraude met teruggaven omzetbelasting leek inkomstenbron voor recherchebureau’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle negen maanden gevangenisstraf en een bestuursverbod van vijf jaar geëist in een zaak tegen een verdachte van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Het OM verwijt de man uit Almere het opzettelijk onjuist doen van aangiften omzetbelasting over 2014 en 2015 en het opnemen van valse facturen in de bedrijfsadministratie. “Verdachte heeft zich kennelijk louter bekommerd om zijn eigen financieel gewin” aldus de officier.

Omzetbelasting

Aanleiding voor het onderzoek door de FIOD was een aangekondigd boekenonderzoek door de Belastingdienst op het kantoor van de verdachte. De man gaf leiding aan een recherchebureau. Volgens een oud-medewerker was het een bedrijf met weinig activiteiten: “Het bedrijf bestond uit de teruggaven van omzetbelasting, verder waren er weinig inkomsten.” Uit onderzoek bleek dat de verdachte over vier kwartalen tussen 31 oktober 2014 tot en met 2 juli 2015 opzettelijk onjuiste of onvolledige aangifte omzetbelasting opgaf. Het totale nadeel voor de staat zou volgens het OM 86.810 euro bedragen.

Valse facturen

Het OM stelt dat de verdachte ook valse facturen had opgenomen in de bedrijfsadministratie van het recherchebureau. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de facturen onjuist waren of niet afkomstig van bedrijfsrelaties van het recherchebureau en ook niet door hen waren verstuurd. Uit getuigenverklaringen van oud-medewerkers zou tevens blijken dat de verdachte verantwoordelijk was voor het opnemen van deze facturen in de administratie.

Ernst van de feiten en strafmaat

Het OM acht het handelen van verdachte zeer kwalijk nu hij gezien zijn opleiding als (burger) rechercheur zeer goed wist wat hij deed. De officier vindt de gedragingen van verdachte blijk geven van ‘groot gebrek aan integriteit en minachting voor het Nederlandse belastingsysteem.’ Dat is van  wezenlijk belang voor een goed functioneren van het financieel en economisch verkeer en de met dat stelsel samenhangende maatschappelijke (gemeenschaps-)belangen. Het OM heeft een gevangenisstraf voor de duur van negen maanden geëist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak