Forse celstraffen geëist voor fraude met kansspelbelasting

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank Den Bosch gevangenisstraffen tot 20 maanden geëist tegen 3 verdachten voor het opzettelijk doen van onjuiste aangiften kansspelbelasting van begin 2012 tot begin 2017.

Verdachten exploiteerden een speelhal in Heeze en een speelhal in Castricum. Aanleiding voor het onderzoek was dat door de Belastingdienst werd geconstateerd dat er bij beide speelhallen sprake was van een zogenaamde ‘Tax Gap’ in de aangiften kansspelbelasting. Dit betekent dat de gemiddelde opbrengst per speelautomaat lager was dan het bij hun bekende landelijk gemiddelde. Hierdoor ontstond het vermoeden dat er gebruik was gemaakt van manipulatiesoftware en volgde een strafrechtelijk onderzoek.

Volgens de officier hebben verdachten door middel van een softwareprogramma de spelgegevens van de verschillende speelautomaten aangepast waardoor de zogenoemde grondslag waarover kansspelbelasting moet worden afgedragen, te laag werd aangegeven. Daarnaast hebben de verdachten ook op andere wijzen de uitgekeerde prijzen verhoogd waardoor de grondslag voor de te betalen kansspelbelasting eveneens werd verlaagd. De grondslag is het verschil tussen de ontvangen inzetten en de uitbetaalde prijzen van deze automaten. Tenslotte zouden verdachten ten onrechte kosten op de omzet van de speelhallen in mindering hebben gebracht. Het totale nadeel bedraagt volgens het OM ca. 6 ton euro.

Strafeis

Een gevangenisstraf van 20 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor de hoofdverdachte vindt de officier hier op zijn plaats. De twee medeverdachten, dochter en zoon van de hoofdverdachte, hoorden een gevangenisstraffen van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk en een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.