Ontsnapte man uit TBS kliniek langer vast

De 52-jarige man die afgelopen zondag samen met een andere man uit een TBS kliniek ontsnapte blijft twee weken langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank vanmiddag besloten. Hij wordt verdacht van gijzeling en de bijbehorende geweldshandelingen. Bij de aanhouding ontstond een vuurgevecht waarbij een 37-jarige man uit Delfzijl om het leven kwam. 

Vergroot afbeelding
Rechtbank Rotterdam

Voorlopige hechtenis

De officier van justitie heeft besloten de man voor te geleiden, omdat het onderzoek alsmede de ernst van de feiten waarvan hij nu verdacht wordt prevaleren boven hetgeen waarvoor de man in de kliniek zat. De man zal niet terug worden geplaatst, maar gaat naar een huis van bewaring. Binnen 14 dagen beslist de raadkamer van de rechtbank Rotterdam of de man nog langer vastgehouden moet worden. Dit heet gevangenhouding en kan maximaal 90 dagen duren.

TGO

Afgelopen maandag is er een TGO (Team Grootschalige Opsporing) op de zaak gezet. Het onderzoek van dit team richt zich uitsluitend op de strafbare feiten gepleegd in de kliniek en de onttrekking. De politie onderzoekt onder andere hoe de twee patiënten aan wapens zijn gekomen en de toedracht van de gijzeling.

Rijksrecherche

Parellel naast het onderzoek van de politie loopt ook een onderzoek van de Rijksrecherche. Dat concentreert zich op de aanhouding waarbij de 37-jarige man uit Delfzijl overleed. Dit onderzoek is nog niet afgerond.