Hof: zaak tegen voormalig plaatsvervangend hoofdofficier Functioneel Parket mag doorgaan

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag besloten de voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket (FP) niet buiten vervolging te stellen. De eerdere conclusie van de rechtbank om dat wel te doen, is volgens het Hof niet terecht. Dit betekent dat het OM de verdachte alsnog voor de rechter kan brengen.

“Juist van OM’ers verwachten wij onberispelijk gedrag en dat zij zich aan de wet houden. Als College van procureurs-generaal vinden wij het van groot belang dat deze strafzaak alsnog doorgaat. We zijn dan ook tevreden over de beslissing van het Hof”, zegt Collegevoorzitter Gerrit van der Burg. “Niettemin heeft het OM, met de destijds gemaakte juridische keuze, een risico genomen door de Amsterdamse officieren op deze zaak te houden. Ook al zijn door betrokken collega’s integere en professionele afwegingen gemaakt, we hadden juist in deze zaak waarbij een (oud-)OM’er betrokken is alle risico’s moeten vermijden waardoor de rechtbank de zaak inhoudelijk zonder vertraging had kunnen behandelen. Ongeacht de positieve beslissing van het Hof van vandaag, vinden we, terugkijkend, dat we dit anders hadden moeten aanpakken. Dit wordt meegenomen in de besprekingen van de OM-reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling, om hier als OM van te leren.” 

alt=""
Beeld: Dirk Verwoerd
Paleis van Justitie in Den Haag

De verdachte kan tegen de beslissing  van het Hof nog in cassatie gaan. Als dat gebeurt, moet eerst de uitkomst hiervan afgewacht worden. De voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van het FP werd gedagvaard op verdenking van het hebben van betaalde seks met een minderjarige. 

Per 1 januari 2018 is het dienstverband tussen verdachte en het OM beëindigd.