Gevangenisstraf geëist tegen man die kwetsbare personen gebruikte voor belastingfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 9 maanden – waarvan 3 maanden voorwaardelijk- geëist tegen een 50-jarige man uit Enschede. Het OM verwijt hem dat hij als feitelijk leidinggever van een aantal vennootschappen opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting heeft gedaan waardoor er te weinig belasting is geheven en onterecht belastingteruggave is gedaan. “Verdachte heeft daarbij doelbewust gebruik heeft gemaakt van katvangers. En niet zomaar katvangers, het gaat om zeer kwetsbare personen en dat is zeer ernstig,” zei de officier op zitting.

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een boekenonderzoek door de belastingdienst bij meerdere BV’s. Hierdoor rees het vermoeden dat er voor meerdere bedrijven valse aangiftes werden ingediend, onderbouwd met valse facturen. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat de verdachte gebruik maakte van katvangers die het bedrijf op naam hadden, maar dat de verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor het indienen van de belastingaangiftes. De aangiftes werden onder meer vanaf zijn huisadres gedaan. De verdachte heeft op deze wijze circa 110.000,- euro teruggevraagd aan de belastingdienst. Daarvan is ruim 35.000 euro uitgekeerd.

‘Belastingfraude kan systeem ondermijnen’

De officier sprak op zitting van ernstige feiten: “Belastingfraude raakt ons allemaal. Het gaat om immers om gemeenschapsgeld. In dit geval heeft verdachte op een heel doortrapte wijze belastingfraude gepleegd. Hij heeft rechtspersonen in het leven geroepen en valse aangiftes gedaan met het uitsluitende doel om belasting teruggave te claimen. Geld waar hij geen enkel recht op had.” Verdachte was daarbij uitsluitend uit op zijn eigen financieel gewin, aldus het OM: “Hij heeft met zijn handelen het door de Belastingdienst gehanteerde - voor bonafide ondernemers zeer belangrijke - systeem van een snelle belastingteruggave, dat erop berust dat steeds op de juistheid van de gedane belastingaangiften en onderliggende administratie moet kunnen vertrouwd, ondergraven. Hierdoor is de overheid, en daarmee de gehele samenleving, benadeeld en de algemene belastingmoraal ernstig ondermijnd.”

Misbruik kwetsbare personen

Verdachte heeft daarbij doelbewust gebruik gemaakt van katvangers. “En niet zomaar katvangers, het gaat om zeer kwetsbare personen,” zei de officier op zitting. Zij waren jong, hadden schulden, waren depressief en/of hadden psychische problemen. Ze werden benaderd in een café of op het station. De verdachte vroeg dan bijvoorbeeld of ze werk wilden hebben. “En dat is nu precies hetgene dat ik hem zo zwaar aanreken, wat zwaar dient te wegen bij het bepalen van de strafeis. Verdachte heeft ernstig misbruik van deze mensen gemaakt en hen schade berokkent. Zo zit één van de katvangers nog steeds met een gepeperde rekening van de notaris.”

Mede daarom vindt het OM dat verdachte niet weg kan komen met een werkstraf. De officier 9 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.