Verdachten in onderzoek synthetische drugs in bewaring

Drie verdachten uit Zaandam, Wormerveer en Koog aan de Zaan, die woensdag in een lopend onderzoek naar synthetische drugs zijn aangehouden, zijn 14 dagen de bewaring ingegaan, in de beperkingen: ze mogen enkel contact hebben met hun raadsman of -vrouw. Zo heeft de rechter-commissaris in ’s-Hertogenbosch zojuist bevolen.

De politie vatte twee van de mannen van 26 en 41 jaar woensdag in hun kraag tijdens een inval in een in werking zijnd drugslab in Zaandam. De derde verdachte, een 24-jarige man, is later die dag in zijn woonplaats Koog aan de Zaan op verdenking van betrokkenheid aangehouden en ingesloten.

Onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie betraden rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche woensdagmiddag, samen met collega’s van de eenheid Noord-Holland en de Dienst Speciale Interventies (DSI), het pand in Zaandam en een huis in Hippolytushoef.

Vergroot afbeelding alt=""
Chrystal meth

Draaiend lab voor methamfetamine: spoedsluiting

In Zaandam trof de politie een draaiend drugslab aan met een complete inrichting voor de productie van methamfetamine. Er is beslaggelegd op vijf voertuigen die zijn afgesleept, 37 kilo methamfetamine, 10 kilo ICE, 9 kilo MDMA, diverse mobiele telefoons en een shotgun met munitie. In het lab stonden ketels en jerrycans met vloeistoffen en chemicaliën. Ook zijn sporen van cocaïne aangetroffen en drie tabletteermachines voor de productie van synthetische drugs. In samenwerking met de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de Landelijke Eenheid is alles afgevoerd en vernietigd.

Burgemeester Jan Hamming is direct overgegaan tot een spoedsluiting van het pand in zijn gemeente Zaandam, op grond van artikel 13b van de Opiumwet. ‘De tijd van wegkijken is voorbij, het is nu zaak van aanpakken.’

Vuurwapen, 50 mille in contanten, crystal meth en MDMA

In het huis in Hippolytushoef heeft de recherche tijdens de doorzoeking een vuurwapen, patroonhouder en demper aangetroffen. En bovendien ongeveer vijf kilo MDMA-brokken en evenveel crystal meth en ruim 50 duizend euro in contanten. Op alles is beslag gelegd.

Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.