Fries gearresteerd vanwege contactverbod Hells Angels

De politie heeft woensdagavond 15 april een 46-jarige man in zijn woonplaats Leeuwarden aangehouden. De man was na een jarenlange gevangenisstraf in april 2019 voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Eén van die voorwaarden was dat hij onder meer niet in contact zou staan met leden van de Hells Angels. Ook mocht hij niet meer op de terreinen en in de clubhuizen komen van de motorclub.

Onderzoek

Uit een recent onderzoek van de politie en het OM in Noord-Nederland naar internationale drugshandel – waarbij enkele verdachten lid zijn van de Hells Angels Harlingen en de Red Devils in Leeuwarden – bleek dat de man die voorwaarden schond.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is gebleken dat de man tussen april 2019 en januari 2020 meerdere keren op clubhuizen is geweest en contact heeft gehad met andere Hells Angels. Dit zijn overtredingen van het contactverbod met leden van de Hells Angels en van het locatieverbod voor (de terreinen van) clubhuizen van de motorclub.

1699 dagen

De Leeuwarder heeft nog een strafrestant van 1699 dagen, omgerekend ruim 4,5 jaar. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland. De rechter-commissaris van de rechtbank heeft vanochtend besloten dat de man voorlopig vast blijft zitten. De rechtbank bepaalt op een later moment of de man het strafrestant al dan niet in zijn geheel moet uitzitten.

Noorwegen en Finland

De man is op 15 november 2011 in Noorwegen veroordeeld tot 11 jaar cel wegens de import van 30 kilo amfetamine. Ook is hij op 27 januari 2012 in Finland tot 720 dagen gevangenisstraf veroordeeld vanwege de import van cocaïne en amfetamine. Vanaf eind februari 2014 mocht hij zijn straf in Nederland uitzitten.

Het Ressortsparket gaat niet alleen over zaken in hoger beroep. De Centrale Voorziening voorwaardelijke invrijheidstelling (CVv.i.) is onderdeel van het parket en gaat onder meer over de proeftijd van veroordeelden. Dat is de tijd dat een veroordeelde onder voorwaarden in vrijheid is gesteld, zoals hier het geval is.

Vergroot afbeelding alt=""
Beeld: ©Mediatheek Rijksoverheid
Rechtbank in Leeuwarden