Eerste pro forma na vondst 1320 gram fentanyl in schuurtje

De zaak tegen een 42-jarige Eindhovenaar bij wie op 3 februari 1320 gram van de gevaarlijke stof fentanyl werd aangetroffen, stond vandaag voor het eerst pro forma op zitting bij de rechter in ’s-Hertogenbosch. De man blijft voorlopig vastzitten, het onderzoek ‘Geneva’ loopt nog. 

Vergroot afbeelding alt=""
De substantie die op maandag 3 februari 2020 in een plastic zak in het schuurtje van een 42-jarige man uit Eindhoven werd aangetroffen

Verdenking

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van het bezit van de aanzienlijke hoeveelheid fentanyl, die bij de doorzoeking bij de man in Eindhoven in zijn schuurtje werd aangetroffen. De uiterst gevaarlijke en verslavende stof zat in een plastic zak die tussen tuingereedschap en kinderspullen in een stellingkast lag. 

Het OM verdenkt de man er bovendien van dat hij van 9 juli tot en met 2 september 2019 in Zaltbommel en Duitsland voorbereidingshandelingen pleegde voor de productie van synthetische drugs. Het OM baseert dat op grote hoeveelheden precursoren (grondstoffen voor synthetische drugs), die op 2 september in het Duitse Neukirchen-Vluyn en later ook nog in een loods in Zaltbommel werden aangetroffen en in beslaggenomen zijn.

Het derde feit waarvan het OM de man verdenkt is overtreding van de Opiumwet op 13 februari 2018. De politie trof toen chemicaliën aan in loodsen in Alphen aan en Rijn en in Lunteren. Het OM verdenkt de Eindhovenaar van betrokkenheid hierbij, in overigens een ander strafrechtelijk onderzoek, genaamd Bronxville. In die zaak is reeds een verdachte tot 18 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Een andere verdachte is op dit moment nog voortvluchtig.

Onaanvaardbaar risico

Het was, voor zover bekend, voor het eerst dat zo’n grote hoeveelheid fentanyl is gevonden in Nederland. Uit tests van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken dat het om zeer zuivere fentanyl ging. 

De werking van fentanyl is volgens deskundigen vergelijkbaar aan morfine maar dan 80 tot 100 keer sterker. Het wordt gebruikt in de medische wereld als verdovingsmiddel en pijnstiller, middels inademing, opname door de mond of aanraking met de huid. Een zeer kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn. 

Het OM vindt het schokkend dat een dergelijke stof in die hoeveelheid in een schuurtje bij een particulier voor het grijpen lag. De stof wordt ook morfinomimeticum genoemd en staat op Lijst I bij de Opiumwet. Dit zijn verboden drugs ‘met een onaanvaardbaar risico die enorm schadelijk zijn voor de gezondheid’. Het OM verwijt de Eindhovenaar dat hij, in de visie van het OM, voor zijn gezin, omgeving en zichzelf een onaanvaardbaar risico heeft gelopen. 

Tijdens de doorzoeking bij de Eindhovenaar legde de politie beslag op de fentanyl maar ook op dure horloges, duizenden euro’s in contanten (waaronder een biljet van 500 euro), verboden wapens en munitie. Biljetten van 500 euro worden vaak bij strafbare feiten, zoals de handel in drugs, gebruikt.

Onderzoek

Het onderzoek loopt op dit moment nog. Het onderzoek  richt zich nu nog op de herkomst en de bestemming van de fentanyl, gelet op het gevaarzettende karakter van deze stof.

De officier van justitie: “Op de tas waarin de fentanyl zat, zijn vingerafdrukken aangetroffen. Daar wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan. Meer aanhoudingen worden dus ook niet uitgesloten.”

Op 28 juli wordt de zaak weer door de rechtbank behandeld.