Ontneming van 672.373 euro geëist voor witwassen van met drugshandel verdiende geld

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam geëist dat een bedrag van 672.373 euro wordt afgepakt van een verdachte die eerder werd veroordeeld voor het witwassen van bitcoins en contante geldbedragen. De rechter legde de man in juli 2019 een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden op. Het OM kondigde toen een ontnemingsvordering aan.

De man werd op 10 juli 2019 door de rechtbank veroordeeld voor gewoontewitwassen. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het witwassen van een grote hoeveelheid bitcoins en contante geldbedragen. Deze bitcoins en geldbedragen heeft verdachte verkregen door de handel in verdovende middelen via het zogenoemde Darkweb. Het beschikken over een dergelijk groot aantal bitcoins kon volgens het OM niet worden verklaard aan de hand van de inkomensgegevens van de verdachte.

Het OM is tot een te ontnemen bedrag van 672.373 euro gekomen door middel van een berekening van de waarde en de uitbetalingen van de bitcoins in de wallets van verdachte, zoals uit onderzoeksgegevens is gebleken. Het te ontnemen bedrag is gelijk aan het ten laste gelegde witwasbedrag. Het OM ziet dit als inkomsten in criminaliteit en vordert daarom dat hij het volledige bedrag betaalt aan de staat.

De rechtbank doet op 28 mei om 13.00 uur uitspraak.