Uitkomst strafrechtelijk onderzoek naar rellen FC Eindhoven - Helmond Sport

Het strafrechtelijk onderzoek naar de rellen tijdens en rond de wedstrijd FC Eindhoven - Helmond Sport is afgerond. Tijdens de wedstrijd op 17 januari 2020 zochten supporters in het stadion de confrontatie met elkaar en met de politie. Ook bij terugkomst op sportpark De Braak was er sprake van een grimmige sfeer, waarbij meerdere arrestaties verricht werden.

Voor, tijdens en na het duel was het onrustig in en buiten het stadion. De wedstrijd werd stilgelegd en de Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om supportersgroepen uit elkaar te houden. Een agent raakte gewond nadat er hard een stoel naar hem werd gegooid. Later werd daarvoor een verdachte aangehouden. Hij moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden. Rond de wedstrijd werden in Eindhoven en Helmond elf verdachten aangehouden voor uiteenlopende feiten. Een deel van deze verdachten heeft zich inmiddels voor de rechter moeten verantwoorden of heeft een strafbeschikking gekregen.

Geweld door agenten

Twee supporters van Helmond Sport deden aangifte tegen de politie in verband met geweld dat door agenten was gebruikt. Dit gebeurde nadat bussen met supporters terugkeerden in Helmond. Een man werd gebeten door een politiehond en raakte daardoor gewond. Een andere man werd door een lid van de ME meerdere malen geslagen met een wapenstok. In beide zaken was er in de ogen van het Openbaar Ministerie sprake van een noodzakelijk optreden door de politie in een situatie waarbij agressie vanuit supporters zich richtte op de politie. Persofficier Janine Kramer over het gebruikte geweld bij deze specifieke incidenten: “Er is met meerdere getuigen gesproken, maar ook met de betrokken supporters en agenten. Uit dit onderzoek blijkt dat er geen aanleiding is om de twee politiemedewerkers te vervolgen. Dit is inmiddels gedeeld met de aangevers en de betreffende agenten.”