Pro forma zitting internationale drugshandel

In het onderzoek naar internationale drugshandel staan vrijdag 12 juni negen verdachten pro forma terecht bij de rechtbank in Leeuwarden. De verdachten zijn afkomstig uit Zurich (55), Franeker (34 en 29 jaar oud), Leeuwarden (33, 34, 46 en 49 jaar oud), Noardburgum (41) en de Finse hoofdstad Helsinki (46).

Motorclubs

Er zitten thans 11 verdachten in voorlopige hechtenis die worden verdacht van witwassen, vuurwapenbezit, bezit harddrugs, internationale handel in harddrugs en/of deelname aan de criminele organisatie. Meerdere verdachten zijn leden van de Hells Angels en de supportclub Red Devils.

Er lijkt sprake te zijn van een georganiseerd verband waarbij individuele leden van OMG’s zijn betrokken. Ook niet OMG-leden zijn betrokken bij deze internationale handel in harddrugs.

Onderzoek loopt

Er zijn inmiddels 11 andere verdachten aangehouden en heengezonden na verhoor. Deze verdachten speelden bijvoorbeeld een rol bij het witwassen of het vervoeren van geld of eenmalig bij de productie of het transport van drugs. Er is geen grond hen voor te geleiden, of voor voorarrest, maar zij blijven wel verdachten en er zal proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt.

Het onderzoek loopt nog volop. De zittingen tegen de vastzittende verdachten zijn verspreid over de hele vrijdag.