Vuurwerkbestellingen boven de 4000 euro en contact via een app

Het hele jaar door worden grove winsten behaald met de handel in illegaal vuurwerk. Professionele handelaren zorgen voor distributie van vaak massa-explosief vuurwerk naar Nederlandse particulieren die dit dan weer opslaan in woonwijken, puur voor het eigen financiële gewin. De handelaren bekommeren zich geen enkel moment over de gevaarzetting.

Beide verdachten van vandaag zijn aan te merken als zulke professionele handelaren. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hen het ter beschikking stellen van professioneel vuurwerk aan particulieren en het voorhanden hebben van professioneel vuurwerk.

Alleen bestellingen boven de 4000 euro

In april 2019 werden  door een aanbieder advertenties geplaatst op verschillende internetfora waarin zwaar illegaal vuurwerk te koop werd aangeboden. Het ging om cobra 6, nitraten en shells. Alleen bestellingen boven de 4000 euro werden geaccepteerd en het contact liep via een app. Door dezelfde aanbieder werden  in juni en juli 2019 opnieuw soortgelijke advertenties geplaatst.

Naar aanleiding van deze advertenties startte de politie een onderzoek en volgden er meerdere pseudokopen en tenslotte de aanhouding van een van de twee verdachten in zijn auto vol met vuurwerk. Bij de doorzoeking in zijn woning werden stroomstootwapens, een boksbeugel en drugs aangetroffen.

Het onderzoek werd vervolgd en leidde de politie naar de andere verdachte die een zeecontainer huurde waar een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk werd aangetroffen, waaronder Cobra 6, shells en flowerbeds. In zijn woning werden naast Cobra 6 ook nog rookbommen, een boksbeugel, pepperspray, diverse pillen en twee flesjes GHB aangetroffen.

Hele jaar door handel in vuurwerk

Uit de zaak van vandaag blijkt volgens het OM wederom dat de handel in illegaal vuurwerk het hele jaar door plaatsvindt en niet slechts de laatste maanden van het jaar. De eerste verdachte had in april al de beschikking over handelsvoorraden vuurwerk en kon leveren wanneer er vraag was. De tweede verdachte had voldoende contacten met leveranciers om direct aan de vraag van potentiële kopers te kunnen voldoen. Uit onderzoek blijkt dat er voldoende animo van potentiële afnemers was. “Om onder de radar te blijven werd door verdachten alleen gecommuniceerd via een app. Voordat geleverd kon worden, vond eerst een ontmoeting plaats om te bekijken wat voor vlees men in de kuip had. Alles om de pakkans te verkleinen.”, aldus de officier.

Strafmaat en eis

Gelet op de omvang van de handel van beide verdachten en de professionaliteit waarmee zij handelden is volgens de officier duidelijk dat beiden al langer met dit bijltje hakten.

De eerste verdachte wordt verweten 1500 Cobra 6 te hebben verhandeld in één levering en had zelf nog meer dan 800 stuks Cobra 6, shells en ander zwaar knalvuurwerk voorhanden. Hij benaderde de tweede verdachte via een app dat hij hem het vuurwerk kon leveren dat hij middels de advertenties aan anderen wilde verkopen. Daaruit leidt de officier af dat hij een grotere handelaar is en zijn rol dus groter is in de vuurwerkhandel dan die van de tweede verdachte, die zich richtte op particulieren die op zijn advertenties reageren. Tijdens het onderzoek heeft hij geen openheid van zaken willen geven. Een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De tweede verdachte is in 2016 veroordeeld voor ernstige druggerelateerde feiten. Naar aanleiding van die zaak is een begeleidingstraject opgestart om zijn leven weer op de rails te krijgen. In de zaak van vandaag wordt hem verweten in totaal 1800 Cobra 6 te hebben verhandeld in drie leveringen en zelf had hij nog eens 300 stuks voorhanden bij zijn aanhouding. Een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf is hier passend, aldus de officier. Echter, om verdachte de kans te geven nu te laten zien dat hij zijn leven op de rails kan houden, wijkt zij hiervan af en eist zij een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. “Grijpt hij deze kans niet dan wordt de voorwaardelijke gevangenisstraf wat mij betreft alsnog ten uitvoer gelegd.”, aldus de officier.  

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.