Onderzoek naar dood Joey D. afgerond

Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant deed de Rijksrecherche onderzoek naar de gebeurtenissen die dinsdag 21 januari 2020 plaatsvonden in en rond een woning aan de Schoolstraat in Rosmalen. De 27-jarige Joey D. uit Rosmalen raakte die avond zwaargewond in het huis. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

Die dinsdagmiddag veroordeelde het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch Joey D. tot een celstraf van 15,5 jaar voor de moord op zijn oom in december 2014. Na de uitspraak van het gerechtshof was het de bedoeling om de man aan te houden in zijn woning.

Geschoten

Bij de eerste poging Joey D. aan te houden bleek hij in het bezit te zijn van een vuurwapen. De politie heeft daarbij (waarschuwings)schoten gelost. Er zijn uit het Rijksrecherche-onderzoek geen aanwijzingen naar voren gekomen dat Joey D. op dat moment heeft geschoten. Niemand werd geraakt en Joey D. hield zich schuil in zijn woning. Vervolgens werden onderhandelaars en een arrestatieteam (AT) van de politie ingezet. Tevergeefs werd geprobeerd om de man zelfstandig uit de woning te laten komen. 

Trappenkast

Rond 19.30 uur ging het AT naar binnen met als doel de veroordeelde aan te houden. Hij bleek zich te hebben verscholen in de trappenkast. Vanuit de trappenkast hoorden agenten meerdere schoten. Omdat niet kon worden uitgesloten dat er op de politie werd geschoten, schoot de politie eenmaal richting de trappenkast. De politie heeft hem ook toen niet geraakt, zo bleek uit het onderzoek. Joey D. bleek zichzelf met zijn eigen wapen te hebben beschoten.

Trieste gebeurtenis

Onder leiding van een officier van justitie onderzocht de Rijksrecherche de gebeurtenissen:

“In de eerste plaats is de dood van Joey D. een hele trieste gebeurtenis, vooral voor zijn naasten. Het was van groot belang dat precies werd uitgezocht wat er die dinsdag is gebeurd en of er iemand iets te verwijten valt. In een fractie van een seconde moet soms worden besloten hoe er wordt opgetreden en dat maakt politiewerk ook zo complex. Wanneer wij kijken naar alle onderzoeksbevindingen dan komen wij tot de conclusie dat in strafrechtelijke zin niemand iets te verwijten valt in deze zaak. Wij hebben dan ook besloten om niemand te vervolgen in deze zaak.”

Met de familie van Joey D. is eerder deze week gesproken over de resultaten van het onderzoek van de Rijksrecherche. Ook de politie is op de hoogte gebracht van de conclusies.