Twee verdachten in onderzoek naar terrorismefinanciering en hawalabankieren zijn aangehouden en zitten vast

De FIOD heeft eind juni een 33-jarige man uit Rotterdam en een 32-jarige man uit Vlaardingen aangehouden. De 33-jarige man wordt verdacht van terrorismefinanciering en overtreding van de sanctiewet. De 32-jarige man wordt verdacht van overtreding van de sanctiewet, hawala bankieren en witwassen. Beide mannen zijn vorige week voorgeleid aan de raadkamer en de voorlopige hechtenis is verlengd met 30 dagen.

Het vermoeden is dat de 33-jarige man geld aanneemt van familieleden en bekenden van vrouwen, die –al dan niet met een echtgenoot en minderjarige kinderen- naar het Midden Oosten zijn gereisd om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad. Een aantal van hen verblijft nu in kampen. Het geld zou aan de vrouwen in het Midden Oosten zijn verstuurd via onder andere de 32-jarige man, die zich vermoedelijk bezig houdt met witwassen en hawala bankieren. Het hawalabankieren is vermoedelijk uitgevoerd zonder vergunning. Bankieren zonder vergunning is in Nederland strafbaar gesteld.  

Familieleden uitgereisde vrouwen gehoord

De FIOD doorzocht op 23 juni vier woningen en één bedrijfspand in de regio Rotterdam. Op 23 juni werden ook de twee verdachten aangehouden. Vorige week dinsdag doorzocht de FIOD nog een woning in de provincie Noord-Holland. Er zijn gegevensdragers, administratie en enkele duizenden euro’s contant geld in beslag genomen. De afgelopen weken heeft de FIOD ook familieleden van de uitgereisde vrouwen gehoord.

Aanpak terrorisme financiering

De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door de overheid. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd, dat maakt niet dat je schone handen hebt.