Strafeis tot 4 jaar 4 maanden en geldboetes voor grootschalige malafide autohandel

Btw-fraude van ongekende omvang. Dat is het hoofdverwijt dat het Landelijk Parket (OM) een autobedrijf uit Hoogeveen en zijn twee leidinggevenden maakt. In de rechtbank Overijssel te Zwolle eiste de officier van justitie vanmiddag tegen de 50-jarige man uit een dorp bij Hoogeveen 4 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Tegen de 41-jarige compagnon uit Zuidwolde luidt de eis een gevangenisstraf van 3 jaar en 4 maanden.

Tegen eenieder eiste het OM bovendien een geldboete van 50.000 euro. Het autobedrijf moet als het aan het OM ligt een geldboete van 500.000 euro betalen. Ook volgen er nog procedures om de criminele verdiensten af te pakken, want misdaad mag niet lonen.

Libanezen met tassen vol geld

Het verwijt van het OM luidt dat het autobedrijf en de twee mannen van januari 2014 tot en met 27 november 2017 een criminele organisatie hebben gevormd met een aantal Libanezen uit Berlijn. Deze Libanezen kwamen met tassen vol contant geld naar het autobedrijf om tweedehands auto’s in te kopen. Met die auto’s werd vervolgens btw-fraude gepleegd. Volgens het Openbaar Ministerie wisten het autobedrijf en de mannen dat er sprake was van malafide autohandel. In totaal heeft het autobedrijf voor ongeveer 75 miljoen euro verkocht aan de Libanezen.

Naast het deelnemen aan een criminele organisatie bestaat de aanklacht ook uit valsheid in geschrift en het overtreden van de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Bij beide mannen zijn verder vuurwapens aangetroffen in hun woningen.

De btw-fraude is in deze zaak volgens het Openbaar Ministerie een forse maatschappelijke kostenpost geweest. De fiscale schade bedraagt circa 15 miljoen euro. De verdachten hebben volgens de officier van justitie de kluit opzettelijk belazerd. Zo was er sprake van een dubbele administratie om de autoriteiten om de tuin te leiden. Ook schoven de verdachten contante betalingen in de mik van katvangers, personen die niets te maken hadden met de autohandel, maar als stroman werden ingezet om een mistgordijn op de trekken. De Libanezen uit Berlijn die de auto’s in werkelijkheid kochten, werden door de autohandel en zijn leidinggevenden uit de wind gehouden.

Ruim 16.000 biljetten van 500 euro

Dat het geld van de Libanezen een crimineel luchtje had, blijkt onder meer uit het feit dat de Libanezen maar liefst 16.581 biljetten van 500 hebben aangeleverd bij het autobedrijf. Coupures van 500 euro worden vrijwel uitsluitend gebruikt in het criminele milieu. In een eerder stadium heeft een katvanger hierover verklaard dat de Libanezen met de autohandel drugsgeld proberen wit te wassen.

Actiedag

Op 27 november 2017 werden de verdachten aangehouden tijdens een actiedag van politie, OM, FIOD en Belastingdienst. In totaal werden die week 5 mannen en 1 vrouw aangehouden, van wie enkelen zijn voorgeleid. Naar verwachting worden de andere verdachten in deze zaak later vervolgd.

Naast de (vuur)wapens en munitie is tijdens de actiedag onder andere beslag gelegd op 22 panden, 161 voertuigen, 6 motoren, 9 auto’s, 1 boot, 1 boksbeugel en 4 horloges. Ook is beslag gelegd op 100.000 euro contant geld in diverse coupures en (de saldi van) 15 bankrekeningen. Eerder werd al beslag gelegd op 400.000 euro in contanten, uit misdaad verkregen geld.

Pleidooien

De strafzaak gaat morgen verder met pleidooien. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.