OM eist 4 jaar wegens deelname terreurgroep Islamitische Staat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 4 jaar geëist tegen een 28-jarige man die ervan wordt verdacht van deel te hebben genomen aan terreurgroep IS. De man werd vorig jaar juli in Maastricht aangehouden na informatie van de AIVD. De verdachte was beheerder van verschillende kanalen van het sociale-medianetwerk Telegram waarmee hij jihadistische en gewelddadige propaganda verspreidde, onder andere via het kanaal Greenb1rds.

‘Terror-Tutorial’

Het ging hier niet alleen om het verspreiden van het radicale IS-gedachtengoed, maar ook om handleidingen voor onthoofdingen en het maken van wapens en bommen, die bijvoorbeeld werden gedeeld via de hashtag ‘#TerrorTutorial’. Ook werd een oproep verspreid om een Islamitische geestelijke in Canada te doden.

De officier van justitie bij het Landelijk Parket onderstreepte voor de rechtbank dat verdachte via zijn kanalen en zijn contacten met IS-aanhangers een wezenlijk onderdeel vormde van de propagandastrategie van de terreurgroep. Juist nu IS in het Midden-Oosten is teruggedrongen is die strategie er op gericht om anderen, overal ter wereld, aan te sporen terroristische misdrijven te plegen.

Naast opruiing tot een terroristisch misdrijf en meewerken aan training voor terrorisme wordt de man daarom verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

De rechtbank doet op 13 augustus uitspraak.