12 maanden cel geëist voor faillissementsfraude en onterecht ontvangen WW

Vandaag eiste het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 12 maanden tegen een verdachte ondernemer. Het OM verwijt verdachte faillissementsfraude te hebben gepleegd. Ook ontving verdachte volgens het OM jarenlang onterecht een WW-uitkering. Het gaat in totaal om ruim 80.000 euro dat verdachte onterecht kreeg uitgekeerd. “Een fijn bedrag om in de portemonnee te krijgen tijdens ondernemen”, aldus de officier.

Faillissementsfraude

In 2016 nam verdachte diverse ondernemingen over in de pakketbezorging. In deze ondernemingen waren meer dan 80 werknemers actief. Hier ging het volgens de officier snel mis. “De boekhouding en administratie werden niet bijgewerkt en wanneer de ondernemingen in zwaar weer verkeren, werkt verdachte het halve wetboek af met betrekking tot faillissementsfraude”, aldus de officier. Uit het hele dossier komt volgens de officier het beeld naar voren dat verdachte er alles aan doet om partijen om te tuin te leiden en zaken anders voor te stellen. Allemaal in zijn eigen belang. Verdachte verstrekt geen informatie aan de curator, hij onttrekt kasgeld evenals diverse voertuigen uit de boedel en hij maakt diverse bedragen over op andere rekeningen, ten nadele van de schuldeisers.

Onterechte WW-uitkering

In de zomer van 2014 diende verdachte een WW-aanvraag in die niet veel later wordt toegekend. Op dat moment ontstond voor verdachte de verplichting inlichtingen te verstrekken wanneer de situatie zou wijzigen. En dat deed verdachte volgens het OM niet.

Ernst van de feiten

“Verdachte gebruikt een uitkering om zijn ondernemersrisico op te vangen. En in zijn tocht naar succes, voor zijn eigen gewin, laat hij - willens en wetens - een spoor van vernieling achter waarbij anderen de rekening moeten betalen”, aldus de officier.

Verdachte heeft volgens de officier zonder enige schaamte allerlei handelingen verricht om zichzelf te bevoordelen en anderen te benadelen. Of dat de samenleving is, schuldeisers, de curator of zelfs zijn werknemers, dat lijkt verdachte weinig uit te maken. Jarenlang, brutaal, zonder enige schaamte en zonder enig respect voor instanties.

“Ik kan mij voorstellen dat dit voor de curator ontzettend frustrerend is. Een curator die juist een belangrijke functie heeft binnen het kader en context van het faillissement. Een stelsel opgericht om mensen te beschermen – waaronder verdachte – in tijden waar schulden, crediteuren, niet meer betaald kunnen. Waarbij crediteuren vaak al schade leiden door een faillissement. Verdachte geeft geen openheid van zaken. Blijft ontkennen. Eerst tegen de curator. Later tegen de opsporing. Ontkennen. Liegen. Draaien. Deze zaak is dan ook meer dan een geschil met de curator. Meer dan iemand die een puinhoop heeft laten ontstaan door onkunde. Verdachte had wel zeker een ‘kwade insteek’”, aldus de officier.

Dit alles neemt de officier de verdachte zeer kwalijk. En dit nog naast een benadeling van meer dan 80.000 euro aan onterecht uitgekeerde uitkering. Waarmee nog een heel ander stelsel misbruikt wordt voor eigen gewin.

Maar wat voor de officier het kernpunt van deze zaak is, is het bijhouden van administratie. Met als meest kwalijke voorbeeld; de situatie voor de werknemers. Personen die werkzaam waren als pakketbezorgers en vaak moeten leven van loonstrook naar loonstrook, geen vetpot opbouwen voor hun pensioen  en zich niet bezighouden bij welke vennootschap zij precies in dienst zijn.

Deze groep mensen is in de situatie gekomen waar zij door de belastingdienst werden aangemerkt als zwartwerkers met alle gevolgen van dien. Voor deze werknemers is geen pensioen afgedragen maar wel ingehouden. Waar dat geld – bedoeld voor het pensioen van de werknemers – naartoe is gegaan, is een goede vraag. Misschien nog wel een betere vraag; wie heeft deze kosten wel ingehouden maar niet afgedragen? Op beide vragen kan verdachte volgens de officier antwoord geven.

Strafeis

Verdachte heeft volgens de officier zo goed als alle varianten faillissementsfraude – aangevuld met sociale zekerheidsfraude – afgewerkt. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden is hier volgens hem dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.