OM eist 9 jaar gevangenisstraf in hoger beroep fatale steekpartij IJmuiden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 9 jaar geeist tegen een 22-jarige man uit IJmuiden. Hij wordt er van verdachte op 10 april 2017 de toen 18-jarige Kemal Budak uit Haarlem om het leven te hebben gebracht. Ook wordt verdachte het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een 20-jarige plaatsgenoot verweten.

In de nacht van 9 op 10 april 2017 treffen vier jonge mannen, waaronder verdachte en het slachtoffer, elkaar in IJmuiden. Een geplande ontmoeting vanwege een conflict over een meisje. De ontmoeting mondt uit in geweld waarbij het slachtoffer een vriend die met verdachte was meegekomen knock out heeft geslagen. Daarop steekt verdachte het slachtoffer veelvuldig met een mes. Een vriend van het slachtoffer probeert de aanval af te wenden en raakt daarbij zelf ook gewond. Het slachtoffer komt die nacht te overlijden ten gevolge van twaalf steekwonden.

Direct na de steekpartij is verdachte naar het buitenland gevlucht. Hij wordt door de rechtbank bij verstek en conform eis van het OM veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Verdachte is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Pas in 2019 legt verdachte een verklaring af; hij beroept zich op noodweer. De rechtbank heeft in haar vonnis gemotiveerd geconcludeerd dat van noodweer geen sprake is. Het OM deelt die zienswijze. In de visie van de advocaat-generaal (AG) was geen sprake meer van een aanval door het slachtoffer omdat deze zich van verdachte af bewoog. Dus is geen sprake van verdediging, maar van een aanval door verdachte. In dat geval is wat het OM betreft geen ruimte voor een noodweerverweer.

De advocaat-generaal benadrukte op zitting de ernst van de feiten en besteedde aandacht aan het grote leed dat de nabestaanden van het slachtoffer is aangedaan. “De pijn blijft en wordt niet minder. Hun hele leven is door verdachte stuk gemaakt. En waarom?”, aldus de AG in haar requisitoir.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 8 september.